ΗΠΑ: Διέλυσαν τις προβλέψεις οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Μέτρια ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον Αύγουστο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:50

Με εκρηκτικούς ρυθμούς κινήθηκε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ μετά τη θερινή “καθίζηση”, η οποία σε μεγάλο βαθμό είχε οδηγήσει τη Fed να επισπεύσει τη μείωση των επιτοκίων στη χώρα.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε τον Σεπτέμβριο 254.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα, διαλύοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν μόλις 150.000 νέες θέσεις.

Παράλληλα, αναθεωρήθηκε υψηλότερα και η μέτρηση του Αυγούστου, στις 159.000 θέσεις εργασίας από τις 142.000 που είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Σε αυτό το κλίμα το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα υποχώρησε στο 4,1% από το 4,2%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο.

Ο ισχυρός ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επηρέασε θετικά και τους μισθούς των Αμερικανών, με το μέσο ημερομίσθιο να εμφανίζει αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και κατά 4% από πέρυσι, καλύτερα των εκτιμήσεων και στα δύο επίπεδα (0,3% και 3,8% αντίστοιχα).

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στα στοιχεία της έκθεσης και κυρίως σε εκείνη των ομολόγων, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μαζικά αμερικανικούς τίτλους καθώς με τόσο ισχυρούς ρυθμούς στην αγοράς εργασίας η Fed θα μπορούσε να κινηθεί πιο αργά στις μειώσεις των επιτοκίων της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2ετές ΗΠΑ βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται κατά περισσότερο από 14 μονάδες βάσης, στο 3,855%. Παρομοίως ο 10ετής διαπραγματεύεται σε επίπεδα που φέρνουν την απόδοσή του στο 3,94% έχοντας προσθέσει περίπου 9 μ.β.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα με την αξία τους.

Ο δείκτης δολαρίου, της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ενισχύεται επίσης αισθητά στο 102,42 με άνοδο 0,48%.

Αντίστοιχη είναι η τάση και στα futures των δεικτών της Wall Street, που έχουν αυξήσει κατά πολύ τα μικρά κέρδη που σημείωναν από το πρωί.

Περίπου 20 λεπτά μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του υπ. Εργασίας, τα futures του Dow Jones στο +0,5%, του S&P 500 στο +0,75% και του Nasdaq άνω του +1%.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ