Νοσοκομειακά φάρμακα: Έρχονται μέτρα ανακούφισης για το clawback που ταλαιπωρεί τις εταιρείες

Φάρμακα - Συμμετοχή: Για ποια σκευάσματα καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη - Τι απαντά το υπουργείο

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του κλιμακωτού clawback θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ενώ οι υπερβάσεις για το νοσοκομειακό φάρμακο είναι μεγάλες

Προ των πυλών είναι η πολυαναμενόμενη για τις φαρμακευτικές εταιρείες έκδοση σημειωμάτων για το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023. Με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της μετάβασης των προμηθειών φαρμάκων στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και κατ’ επέκταση όλων των δεδομένων, θα γίνουν γνωστά – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – τα ποσά των αυτόματων επιστροφών που καλείται να δώσει η φαρμακοβιομηχανία για τους έξι μήνες του 2023.

Η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά, με το clawback, δηλαδή το επιπλέον ποσό της «κλειδωμένης» δημόσιας χρηματοδότησης που πληρώνουν οι εταιρείες, να είναι μεγάλος «πονοκέφαλος». Ειδικά από τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία ήταν σε… θολά νερά έως σήμερα κάνοντας ιδιαίτερα δυσοίωνες εκτιμήσεις. Το ποσοστό των αυτόματων επιστροφών για τα νοσοκομειακά φάρμακα το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%. Σύντομα, η φαρμακοβιοχανία θα έχει ακριβώς το ποσοστό του clawback.

Βέβαια, τα σημειώματα που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χρονιάς, καθώς αναμένονται αλλαγές που θα φανούν στην απόδοση των επιστροφών του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας από τον αρμόδιο Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, περιλαμβάνεται μία διάταξη που θα αλλάζει τα όρια στο κλιμακωτό clawback.

Με βάση όσα προβλέπονται σήμερα, για τα φάρμακα με τιμή έως 5 ευρώ δεν καταβάλλεται clawback, ενώ για όσα κοστίζουν από 5,01 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ το clawback είναι κλιμακωτό, απαλλάσσοντας τις εταιρείες που τα διακινούν από σημαντικές επιβαρύνσεις. Με το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να κατέβει το όριο από τα 30 ευρώ στα 15 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ψηφιστεί, ο αλγόριθμος υπολογισμού του clawback θα αλλάξει, αλλάζοντας και τις επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές εταιρίες.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα 200 εκατομμύρια ευρώ η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Φαρμακευτική δαπάνη: Ξέφυγε και το 2024 – Οι αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι υποσχέσεις του Άδωνι

Φάρμακα – Τιμές: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες – Έρευνα του ygeiamou

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ