Οχι στα Μπολσόι, ναι στις Pussy Riot

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ο καλλιτέχνης Βασίλι Σλόνοφ από το Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας καταδικάστηκε πρόσφατα στη χώρα του σε ένα χρόνο υποχρεωτικές εργασίες επειδή τα έργα του εκτέθηκαν δημοσίως. Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια – κούκλες – τις οποίες ο Σλόνοφ «διακόσμησε» με φυλακόβια τατουάζ. Είναι η πολλοστή φορά που το καθεστώς Πούτιν εξοντώνει καλλιτέχνες για το καλλιτεχνικό τους έργο. Αρκεί τα θυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα δείγματα της φασιστικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης ήταν η λύσσα με την οποία κυνήγησε το συγκρότημα Pussy Riot.

Αντίθετα, ο Πούτιν φτιάχνει τους δικούς του καλλιτέχνες, όπως ο «είμαι Ρώσος» φορώντας δερμάτινα κολλητά ρούχα και κορδέλα στο μπράτσο με αισθητική που παραπέμπει στη χιτλερική νεολαία. Αυτό για το εσωτερικό ακροατήριο. Για το εξωτερικό ακροατήριο οι Ρώσοι έχουν τα μπαλέτα τους, το δείγμα «μεγαλείου της ρωσικής τέχνης» που επιδοτείται και στηρίζεται από το καθεστώς.

Και ενώ τα τανκς τους σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες στην Ουκρανία και ενώ τα σώματα ασφαλείας τους και τα δικαστήριά τους καταστρέφουν τους καλλιτέχνες στο εσωτερικό της χώρας, τα «μεγαλειώδη» Μπολσόι περιοδεύουν ανά τον κόσμο. Θα έρθουν και στη χώρα μας τις επόμενες μέρες. Και οι φιλότεχνοι της Ελλάδας θα εντυπωσιαστούν από την υψηλή τέχνη και ίσως ορισμένοι απ’ αυτούς να πουν: «Μα δεν μπορεί, δεν γίνεται μια χώρα με τέτοια μπαλέτα να δολοφονεί γυναίκες, να βιάζει παιδιά και να βομβαρδίζει βιβλιοθήκες». Και όμως γίνεται. Γιατί όσο συνεχίζεται η ρωσική εισβολή τα μπαλέτα αυτά δεν είναι τέχνη, είναι εργαλείο πολεμικής προπαγάνδας του καθεστώτος Πούτιν. Τέχνη είναι οι Pussy Riot και τις περιμένουμε στην Ελλάδα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγότερο ανυπόφορος

Λιγότερο ανυπόφορος

Τέλη της δεκαετίας του 1960, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε πολλές προσλήψεις. Μια γενιά νέων ανθρώπων,…

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Προσωπεία

Αντόνιο Γκουτέρες Ανεπιθύμητος για το Ισραήλ «Persona non grata» για το Ισραήλ είναι ο Γενικός Γραμματέας…