Όλο το σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν για τον φορέα διαχείρισης ακινήτων

Του Τάσου Δασόπουλου 

Χωρίς εμπόδια θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης του ελληνικού χρέους για την επόμενη τετραετία, με το υπόλοιπο του χρέους να φτάνει στο τέλος του 2028 στο 133,4% του ΑΕΠ από 153,7% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2024.

Τούτο, με δεδομένο ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η αναμενόμενη παρέμβαση από την Eurostat θα επηρεάσει ελάχιστα έως καθόλου, την πορεία του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι προτίθεται να εγγράψει στο χρέος τα 12 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. ευρώ των τόκων του δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ το οποίο πήρε η Ελλάδα μπαίνοντας στο 2ο Μνημόνιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τον πρόδρομο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Οι τόκοι από το δάνειο αυτό ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης του 2018 για τη διευθέτηση του χρέους και είχε συμφωνηθεί ότι θα βρίσκονται σε περίοδο χάριτος μέχρι και το 2032. Παρόλα αυτά, η Eurostat αποφάσισε να εγγράψει τώρα τα 12 δισ. στο χρέος του 2023, αυξάνοντας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 4,8% του ΑΕΠ, όχι μόνο για τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και για το 2024 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2028.

Κατά την διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές έθεσαν το επιχείρημα ότι το πρόσθετο αυτό χρέος θα άλλαζε (χωρίς λόγο) την εικόνα που θα είχε η αγορά για την πορεία του ελληνικού χρέους. Τούτο, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν ότι η παρέμβαση της Eurostat δεν αποτελεί “πιστωτικά αρνητικό” γεγονός αφού δεν δημιουργεί νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Και αυτό διότι οι τόκοι θα αρχίσουν να αποπληρώνονται, μαζί με το κεφάλαιο του δανείου, από το 2032. 

Η συμφωνία 

Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ώστε να μην αλλάξει η τροχιά του χρέους, ειδικά για την περίοδο 2025 -2028 οπότε θα βρίσκεται σε εφαρμογή το Μεσοπρόθεσμό Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο για την Ελλάδα είναι ο ετήσιος επιμερισμός των τόκων από το 2012. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι θα προστεθεί 1 δισ. χρέος το χρόνο, από το 2012 μέχρι και το 2024, ώστε να μην έχουμε απότομες αναταράξεις στο ύψος του χρέους. Τούτο διότι μια τέτοια αποτύπωση δεν θα είχε (λογιστική) επίδραση μεγαλύτερη από 0,5% του ΑΕΠ στο χρέος των προηγούμενων ετών. Η επίδραση της εκ των υστέρων εγγραφής χρέους θα είναι ακόμη μικρότερη για φέτος, αφού το ΥΠΕΘΟ ετοιμάζεται να πληρώσει στο τέλος του χρόνου μια τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ, από το διμερές δάνειο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μειώσει με μια κίνηση το χρέος ως ποσοστό τους ΑΕΠ κατά 3,2%. 

Μείωση 5,1% του ΑΕΠ το χρόνο 

Μόνο για το 2024 το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα καταγράψει μια σημαντική μείωση κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Η μέση ετήσια μείωση υπολογίζεται σε 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, σημαντικά μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαίτηση που θέτει η συνθήκη διασφάλισης που είναι 1% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του χρέους εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 20,4% από 153,7% του ΑΕΠ το 2024, σε 133,4% του ΑΕΠ το 2028. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ