Θετική σχεσιακή ενέργεια – το μυστικό για σχέσεις που διαρκούν

Θετική σχεσιακή ενέργεια – το μυστικό για σχέσεις που διαρκούν

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη θετική σχεσιακή ενέργεια και πώς μπορείτε να αρχίσετε να την εφαρμόζετε σήμερα.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να σας αφήσουν αδιάφορους; Ή πώς με άλλους το περνάτε μια ώρα μαζί τους σας αφήνει εξαντλημένους; Μπορεί να έχετε συναντήσει αυτά που είναι γνωστά ως «ενεργειακά βαμπίρ». Όλοι τους έχουμε ζήσει.

Αυτό που συχνά παραβλέπουμε είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα – μπορούν να μας δώσουν ενέργεια και να μας ανεβάσουν. Αυτά τα άτομα κρατούν το κλειδί για εξαιρετικά επιτυχημένες σχέσεις.

Ας το εξερευνήσουμε περαιτέρω. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι φαίνονται απλώς να φωτίζουν ένα δωμάτιο; Σας κάνουν να νιώθετε ότι σας βλέπουν, σας ακούν, σας εκτιμούν και σας σέβονται. Σας αφήνουν με γεμάτο ρεζερβουάρ ενέργειας. Πώς το κάνουν;

Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από τη μαγεία τους, γνωστή ως θετική σχεσιακή ενέργεια. Το καλύτερο μέρος; Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε κάθε σχέση στη ζωή σας – είτε είναι με τον σύντροφό σας, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας.

Τι είναι η Θετική Σχεσιακή Ενέργεια;

Η θετική σχεσιακή ενέργεια, μια έννοια που διερεύνησε ο Κιμ Κάμερον στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρεται στην ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να ανυψώνουν και να ενεργοποιούν τους γύρω τους. Ο Κιμ και η ομάδα του ερεύνησαν γιατί ορισμένες ομάδες εργασίας είναι εξαιρετικά παραγωγικές ενώ άλλες όχι. Η διαφορά, βρήκαν, έγκειται στην παρουσία ενός «θετικού ενεργοποιητή» στο κέντρο της ομάδας υψηλής παραγωγικότητας.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο στο χώρο εργασίας. Ισχύει για όλους τους τύπους σχέσεων—ρομαντικές, οικογενειακές και φιλικές. Αντίστροφα, τα άτομα που αποδυναμώνουν την ενέργεια, ή «ενεργειακά βαμπίρ», διώχνουν τον ενθουσιασμό και τα κίνητρα από τους άλλους.

Τα επτά κλειδιά για την καλλιέργεια θετικής σχεσιακή ενέργειας

Δείξτε γνήσια εκτίμηση: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε και να εκτιμήσετε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω σας. Είτε πρόκειται για σύντροφο, φίλο ή συνάδελφο, η αναγνώριση των μοναδικών ιδιοτήτων και της συνεισφοράς τους τους κάνει να νιώθουν ότι τους εκτιμούν και τους σέβονται. Η έρευνα δείχνει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον σύντροφό σας βελτιώνει σημαντικά τη σχέση στο σύνολό της.

Να είστε υποστηρικτικοί: Όλοι περνούν δύσκολες στιγμές. Το να δείχνετε καλοσύνη και υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων βαθαίνει τον δεσμό σας. Σκεφτείτε μια στιγμή που κάποιος ήταν εκεί για εσάς κατά τη διάρκεια μιας σκληρής ανανέωσης – η πίστη σας σε αυτόν πιθανότατα είναι επίσης βαθιά.

Συγχωρήστε και προχωρήστε: Όλοι κάνουμε λάθη. Το να κρατάτε μνησικακίες σας βαραίνει. Με το να συγχωρείς και να το αφήνεις να περνάει, όχι μόνο βοηθάς τη σχέση αλλά νιώθεις και εσύ καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπετε στον εαυτό σας να τον εκμεταλλεύονται, αλλά όταν είναι απλώς μνησικακία, είναι καλύτερα να το αφήσετε να φύγει. Είναι ένα δώρο τόσο στον εαυτό σας όσο και στον άλλον.

Γιορτάστε τα καλά πράγματα: Είναι εύκολο να εστιάσετε στα αρνητικά, να παραπονεθείτε ή να επικρίνετε. Αλλά αυτό μπορεί να ρίξει τους πάντες. Αντίθετα, εστιάστε στα θετικά και γιορτάστε τις επιτυχίες, όσο μικρές κι αν είναι. Είτε πρόκειται για ένα ορόσημο στη δουλειά είτε για μια διασκεδαστική στιγμή με φίλους, η ανάδειξη του τι πηγαίνει καλά μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση όλων.

Βρείτε νόημα στις πράξεις σας: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τον αντίκτυπο των προσπαθειών σας. Η κατανόηση ότι η δουλειά ή οι ενέργειές σας κάνουν τη διαφορά μπορεί να είναι απίστευτα παρακινητική και ικανοποιητική.

Αγκαλιάστε τις βασικές αξίες: Ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η καλοσύνη είναι θεμελιώδεις. Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υποστηρίζετε αυτές τις αξίες, αισθάνονται ασφαλείς και εκτιμούν την παρουσία σας.

Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας: Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό βήμα. Φροντίστε τον εαυτό σας σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Είναι δύσκολο να δώσετε στους άλλους όταν είστε εξαντλημένος. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, είναι πιο εύκολο να μεταδώσετε τη θετικότητα στους άλλους. Υπό αυτή την έννοια, η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική – είναι μια πράξη υπηρεσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεστε ως ο καλύτερος εαυτός σας.

Πρακτικά Βήματα Εφαρμογής Θετικής Ενέργειας

Ακολουθούν μερικά μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να ξεκινήσετε:

Καθημερινή ευγνωμοσύνη: Κάθε μέρα, κάντε σε κάποιον ένα εγκάρδιο κομπλιμέντο ή εκφράστε την εκτίμησή σας. Θα μπορούσε να είναι φίλος, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφος. Γράψτε τους ένα σημείωμα με ένα μικρό δώρο, καλέστε τους ή στείλτε τους ένα μήνυμα. Τα λόγια σας θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να ομορφύνουν τη μέρα τους—και θα νιώσετε κι εσείς καλύτερα.

Ενεργητική ακρόαση: Σε μια εποχή που είναι σπάνιο να βρεις κάποιον να προσέχει πραγματικά, δώσε στους ανθρώπους την πλήρη προσοχή σου. Ασχοληθείτε πλήρως όταν κάποιος μιλάει. Δείξτε ότι νοιάζεστε ακούγοντας προσεκτικά και απαντώντας με ενσυναίσθηση.

Εξάσκηση συγχώρεσης: Καταγράψτε τυχόν παρατεταμένες μνησικακίες ή αρνητικά συναισθήματα σε ένα ημερολόγιο. Σκεφτείτε τους και μετά προσπαθήστε να τους αφήσετε να φύγουν, εστιάζοντας στο να προχωρήσετε με θετική νοοτροπία. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα μαθήματα που πήρατε μέσα από δύσκολες στιγμές. Το καλύτερο από όλα, αφήνοντας να φύγει, στην πραγματικότητα απελευθερώνετε τον εαυτό σας.

Ενώ η καλλιέργεια θετικής σχεσιακής ενέργειας μπορεί να ενισχύσει βαθιά τις σχέσεις σας, δεν θα είναι κάθε αλληλεπίδραση τέλεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ανταποκρίνονται θετικά, και αυτό είναι εντάξει. Το κλειδί είναι να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Όταν αντιμετωπίζετε προκλητικούς ανθρώπους, εξισορροπήστε την ενσυναίσθηση με την αυτοφροντίδα.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ