Βόλος: Πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «An Unfinished Journey”

IMG_5497

Σε πανελλήνια πρεμιέρα το CineDoc Βόλου παρουσιάζει το επίκαιρο ντοκιμαντέρ«An Unfinished Journey» για τη ζωή στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, όπου οι σκληρές απαγορεύσεις δεν περιορίζονται πλέον στις γυναίκες. Το ντοκιμαντέρ κάνει ταυτόχρονα πρεμιέρα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με καλεσμένη ομιλήτρια την κα Φωτεινή Τσιμπιρίδου,Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

An Unfinished Journey

Aeyliya Husain, Amie Williams | 2024 | Γαλλία, Καναδάς | 59΄

Αναγκασμένες να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάντο 2021, τέσσερις γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική της χώρας τους, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αρχικά στην Ελλάδα και μετά στον Καναδά. Από τις μακρινές χώρες στις οποίες βρίσκονται εξόριστες, παρακολουθούν τους Ταλιμπάν να αφαιρούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την εργασία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Καθώς δεν βρίσκονται πλέον σε θέση εξουσίας, αναγκάζονται να επανεφεύρουν τον εαυτό τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα ελεύθερο και δίκαιο Αφγανιστάν. Όταν η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο επόμενο πρωτοσέλιδο και ακόμη και η μεγαλύτερη υπερδύναμη έχει παραδεχτεί την ήττα της, μπορούν αυτές οι γυναίκες να τα καταφέρουν;

Σημείωμασκηνοθέτιδων

«Οι πρωταγωνίστριες δεν αγωνίζονται μόνο για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η ταινία ξεκίνησε όταν η αμερικανίδα δημοσιογράφος Amie Williams εγκατέλειψε την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου έγινε μάρτυρας του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος κοριτσιών από το Αφγανιστάν, που προσπαθούσαν να διασωθούν από τους Ταλιμπάν, μέσω της Ελλάδας στον Καναδά. Η δύναμη αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ότι αμφισβητεί τα απλοποιημένα στερεότυπα για τους άνδρες και γυναίκες της Μέσης Ανατολής- οι γυναίκες παρουσιάζονται πάντοτε καταπιεσμένες και θύματα, ενώ οι άνδρες εχθρικοί, βίαιοι και επικίνδυνοι. Οι ιστορίες των τεσσάρων πρωταγωνιστριών καταρρίπτουν αυτά τα στερεότυπα και αναδεικνύουν ένα πλούσιο παρελθόν ακτιβισμού στο Αφγανιστάν, ακόμη και στο Ιράν. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είχαν αποκτήσει το δικαίωμα της ψήφου ένα χρόνο πριν τις Αμερικανίδες.» 

Βιογραφικόκαλεσμένης ομιλήτριας

Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα σε προσφυγικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης, στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Ασχολείται ερευνητικά κυρίως με μουσουλμάνους του βαλκανικού και μεσοανατολικού χώρου, εξετάζοντας διαδικασίες κατασκευής και πολιτικές συγκρότησης εθνοτικών, έμφυλωνκαι άλλων πολιτισμικών ταυτοτήτων, καθώς και ζητήματα κουλτούρας του κράτους.  Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.Τα τελευταία χρόνια ερευνά και δημοσιεύει σχετικά με ζητήματα φύλου, πολιτικής, κουλτούρας, εξουσίας και αντίστασης στο μετα-οθωμανικό και μετα-αποικιακό συμφραζόμενο.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09.00 – 17.00, και στο ταμείο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίαςτην ημέρα της προβολής, από τις 19.00. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook– CineDoc– Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram@cinedocvolos.

Εmailcinedocvolos@gmail.com

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ