Ένθετα Τέχνες: «Κανόνια και Τρομπέτες», το νέο έργο του Γ. Τσίρου στο Θέατρο Εμπορικόν

Ένθετα Τέχνες: «Κανόνια και Τρομπέτες», το νέο έργο του Γ. Τσίρου στο Θέατρο Εμπορικόν

Τον θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Τσίρο τον γνωρίσαμε από τα “Αξύριστα Πηγούνια” που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο θέατρο Πόρτα το 2008 σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Ακολούθησαν τα έργα «Αόρατη Όλγα» το 2012, “Αγριος Σπόρος” το 2015, «Ημέρα Κυρίου» και «Μάτια Τέσσερα» το 2022, και το «Αραφ» πέρυσι στο θέατρο Αποθήκη. Σε λίγες μέρες έχει πρεμιέρα στο θέατρο Εμπορικόν το καινούργιο του έργο «ΚΑΝΟΝΙΑ και ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο Γιάννης Τσίρος παρουσιάζει κι εδώ χαρακτήρες και καταστάσεις εμπνευσμένες από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, στήνοντας τον καθρέπτη της αλήθειας απέναντι στο κοινό, για να καταστήσει σαφές ότι αυτό που είναι οικείο και εν πολλοίς «αποδεκτό», δεν είναι απαραίτητα καλό, ηθικό και νόμιμο. Η Ματίνα Καλτάκη πήγε στην πρόβα του «Εμπορικόν» και μίλησε με τον σκηνοθέτη και ηθοποιούς της παράστασης.

Δείτε ακόμη στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

Ανοίγει Μουσείο Κουκλοθεάτρου στο Εργαστήρι Μαιρηβή στο Μεταξουργείο

To Eργαστήρι Μαιρηβή στο Μεταξουργείο συμπληρώνει 25 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον χώρο του κουκλοθεάτρου και της αφήγησης παραμυθιών. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Οκτωβρίου, γιορτάζει με ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που περιλαμβανει: Παραστάσεις από ξένους και Έλληνες κουκλοπαίκτες, αφηγήσεις παραμυθιών από Έλληνες και ξένους παραμυθάδες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ημερίδες για την Τέχνη της Κούκλας και της Αφήγησης. Παράλληλα ανοίγει και το Μουσείο «Το θέατρο στ΄ ακροδάχτυλα», ένα θεματικό μουσείο για το κουκλοθέατρο, με κούκλες και μαριονέτες κάθε λόγης, φιγούρες θεάτρου σκιών κ.ά.Μέσα από τα εκθέματα οι επισκέπτες μαθαίνουν για τα είδη κουκλοθεάτρου σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Επιπλέον έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Εργαστήρι όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και τα σκηνικά των παραστάσεων κουκλοθεάτρου και να γνωρίσουν τα υλικά, τα εργαλεία και τεχνικές κατασκευής των διαφορετικών ειδών θεατρικής κούκλας. Το Φεστιβάλ του Εργαστηρίου Μαιρηβή συνεχίζεται τα επόμενα Σαββατοκύριακα για το ευρύ κοινό -και τις καθημερινές για τα σχολεία.

“ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ” & “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ” ΤΟΥ ΓΚΛΟΥΚ
ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει την σεζόν 2024-5 με τις δύο όπερες που ο Κρίστοφ ΒίλλιμπαλντΓκλουκ αφιέρωσε στην Ιφιγένεια, την κόρη του Αγαμέμνονα. Τα δύο έργα βασίζονται σε γαλλικά κείμενα του 18ου αιώνα που αντλούν από τις τραγωδίες του Ευριπίδη και παρουσιάστηκαν η μεν Ιφιγένεια εν Αυλίδι στο Παρίσι το 1774, η δε Ιφιγένεια εν Ταύροις το 1779. Και οι δυο σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Εδώ δεν έχουν σημασία μόνον οι φωνές – ο ρόλος της ορχήστρας αναβαθμίζεται, φωτίζοντας μουσικά τα συναισθήματα των βασικών χαρακτήρων, η μουσική περνά χωρίς διακοπή από το ένα μουσικό μέρος στο επόμενο, κι ένα νέο δραματικό ύφος, κλασικιστικό, αλλάζει τα έως τότε οπερατικα δεδομένα. Το οπερατικό δίπτυχο που θα δούμε στην ΕΛΣ στις 10, 13, 16, 19, 22, 27 και 30 Οκτωβρίου, αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Aix-en-Provence και την Εθνική Όπερα του Παρισιού. Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία είναι του πολυβραβευμένου Ρώσου Ντμίτρι Τσερνιακόφ.  Την διπλή Ιφιγένεια, καθ’ υπόδειξη του Τσερνιακόφ, ερμηνεύει η Αμερικανίδα σοπράνο Κορίν Γουίντερς η οποία για την συγκεκριμένη ερμηνεία της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Τον ρόλο του Αγαμέμνονα στις παραστάσεις της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει ο  βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, την Κλυταιμνήστρα η Γαλλίδα υψίφωνος Βερονίκ Ζανς, τον Ορέστη ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, τον Θόα ο Γάλλος βαρύτονος Αλεξάντρ Ντυαμέλ. 
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο καταξιωμένος Γερμανός αρχιμουσικός και ακαδημαϊκός Μίχαελ Χόφστεττερ,  καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Γκλουκ στη Νυρεμβέργη, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ.

Το Nederlands Dans Theater με τρία μουσικά έργα στο Μέγαρο Μουσικής στις 6, 7, 8, 9 Νοεμβρίου 

Eίναι αναμφισβήτητα από τις καλύτερες ομάδες σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Nederlands DansTheater, κάτι που διαπιστώνουμε σε κάθε εμφάνιση του κορυφαίου συνόλου από την Ολλανδία. Τo NDT επανέρχεται στην Ελλάδα για το καθιερωμένο ραντεβού με το ελληνικό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής, με ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την καινούργια δημιουργία του Χρήστου Παπαδόπουλου, που έκανε πρεμιέρα στην Ολλανδία πριν από λίγες μέρες. Τα άλλα δύο έργα είναι παλαιότερες παραγωγές του ΝDT: το Vanishing Twin  του Γίρζι Κίλιαν από το 2008 καιτο Solo Echo της Καναδής Kρύσταλ Πάιτ του 2012. Η προπώληση για τις παραστάσεις στις 6, 7, 8, και 9 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ