Google: Πού αναζητά περισσότερη και πιο πράσινη ενέργεια –

πυρηνική ενέργεια

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί τεράστια κατανάλωση ενέργειας και οι εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν ή αναπτύσσουν εργαλεία ΑΙ και διαχειρίζονται κέντρα δεδομένων αναζητούν τρόπους να εξεύρουν περαιτέρω πηγές για να εξυπηρετηθούν. Ανάμεσά τους, βέβαια, η Google.

Σε αυτό το πλαίσιο η πυρηνική ενέργεια μπορεί μια μέρα να τροφοδοτήσει ορισμένα από τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της Google, εάν όσα είπε την Πέμπτη ο CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι, αποτελούν ένδειξη.

Πυρηνική ενέργεια: Ο ρόλος των τραπεζών και των Big Tech στην επιστροφή της

Η Google, είπε ο Πιτσάι, αναζητά πηγές ενέργειας που όχι μόνο καλύπτουν τις υψηλές ενεργειακές της ανάγκες, αλλά θα εκπληρώσουν επίσης τον στόχο της για παραγωγή καθαρών μηδενικών εκπομπών. πυρηνική ενέργεια

Ο φιλόδοξος στόχος της Google

«Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ φιλόδοξα για να τον πετύχουμε. Προφανώς, η τροχιά των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξήσει την κλίμακα του στόχου που απαιτείται», δήλωσε ο Πιτσάι σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη

«Τώρα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις, ίσως ηλιακές, και αξιολογούμε τεχνολογίες όπως μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες κ.λπ.», πρόσθεσε ο Πιτσάι, αν και δεν διευκρίνισε πότε και πού θα ξεκινήσει η Google να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς.

Σίγουρα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google εκδηλώνει ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας, όπως η πυρηνική ενέργεια, σημειώνει το Business Insider .

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Google δημοσίευσε μια ανάρτηση ιστολογίου και μια λευκή βίβλο λέγοντας ότι θα «συνεχίσει να επενδύει σημαντικά» σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως η γεωθερμική ενέργεια και το υδρογόνο.

Η Google δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός γίγαντας που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της.

Ποιοι άλλοι στρέφονται σε πυρηνική ενέργεια

Και οι δύο ανταγωνιστές της, η Amazon και η Microsoft, έχουν ήδη ανακοινώσει συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικούς σταθμούς, υπενθυμίζει το ΒΙ.

Τον Μάρτιο, η Amazon υπέγραψε συμφωνία 650 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Susquehanna, σύμφωνα με τους Financial Times.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η Microsoft υπέγραψε μια 20ετή συμφωνία για την αγορά ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island της Πενσυλβάνια, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, Constellation Energy.

Ο αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε το 2019, έχει προγραμματιστεί να ξαναλειτουργήσει το 2028.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ