Μέση Ανατολή: Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα – Συστάσεις Μπάιντεν για τα αντίποινα

Μέση Ανατολή

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι αναμένουν την αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν.

Ο Τζο Μπάιντεν συστήνει στο Τελ Αβίβ να αποφύγει χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν έχει λάβει μέτρα για να το εμποδίσει.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη. Αναφορές από σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, Χασέμ Σιαφεντίν, σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή.

Δείτε live

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

09:30 Ποια είναι η κατάσταση στη Γάζα

  • Παρακάτω παρουσιάζουμε τις  νεότερες εξελίξεις από τη Γάζα όπως τις έχει συγκεντρώσει το Al Jazeera:
  • Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι κοντά στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.
  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ένα άλλο σπίτι έγινε στόχος βορειοανατολικά του ίδιου καταυλισμού.
  • Παιδιά τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μιας σκηνής δίπλα στο Κουρδικό Σχολείο στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ.
  • Στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό καταφυγίου.
  • Τουλάχιστον 41.802 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.844 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023.

09:23 Το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η στόχευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχει φύγει από το τραπέζι, δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

«Ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε κάποια σοφία καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN αν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα αποτελέσουν στόχο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημοσίως ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για μια περιφερειακή ανάφλεξη, καθώς η Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο ασταθής.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη τάχθηκε υπέρ της επίθεσης στα πυρηνικά του Ιράν.

09:16 Ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν περίπου πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από «μαχητικά αεράμυνας», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να δώσει τον ακριβή αριθμό των αναχαιτίσεων. Οι ρουκέτες που δεν αναχαιτίστηκαν, είχαν χτυπήσει «ανοικτές περιοχές», δήλωσε ο στρατός.

09:11 Κατεστραμμένο το 85% των εγκαταστάσεων ύδρευσης στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων ανακοίνωσε ότι το 85% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχει καταστραφεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον τελευταίο χρόνο.

Μέση Ανατολή

Γολγοθάς για τους Παλαιστίνιους η αναζήτηση πόσιμου νερού

09:03 Στη Δαμασκό ο ΥΠΕΞ του Ιράν – Επισκέψεις σε συμμάχους στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αναφέρει ότι ο Αμπάς Αρακτσί έφτασε στη Δαμασκό για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις με Σύρους αξιωματούχους.

Την Παρασκευή, ο Αρακτσί επισκέφθηκε τη Βηρυτό σε μια επίσκεψη που περιγράφηκε από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως «επίσκεψη αλληλεγγύης».

«Ένα φορτίο 10 τόνων τροφίμων και φαρμάκων θα παρασχεθεί στον Λίβανο στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ιράν», δήλωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη.

08:58 Χεζμπολάχ: Αποκρούσαμε ισραηλινή εισβολή

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απέκρουσε και προκάλεσε απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Ανταϊσέ, βασικό σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο.

08:53 Ο Σινουάρ είναι ζωντανός εκτιμούν οι ΗΠΑ

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι ζωντανός και εξακολουθεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη Χαμάς.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Σινουάρ είναι ζωντανός, λόγω του ότι ο ίδιος φαίνεται να μην επικοινωνεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Σινουάρ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι πρόσφατα ο Σινουάρ διεξήγαγε διαπραγματεύσεις από φόβο για τη ζωή του, ενώ τώρα στοχεύει στο να εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μειώσει έτσι τη στρατιωτική του δραστηριότητα στη Γάζα.

Μέση ΑνατολήΜέση Ανατολή

Γιαχία Σινουάρ

08:48 Νέες εκρήξεις στη Βηρυτό

Νέες ισραηλινές επιδρομές στο προάστιο Νταχίγιε στη Βηρυτό, που έχει γίνει επανειλημμένως στόχος του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και στη συνέχεια ακούστηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις σε όλη τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα και τα νότια προάστια.

08:45 Νεκρός ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο – Σκοτώθηκαν επίσης η σύζυγος και τα δύο του παιδιά

Μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου, σύμφωνα με την οργάνωση

Ο Σαΐντ Ατάλα, ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών αλ-Κασάμ, σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του σε ισραηλινό πλήγμα σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στην πόλη Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς το Σάββατο.

08:39 «Υπό συζήτηση» τα αντίποινα στο Ιράν λέει ο Μπάιντεν

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη ότι «οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα» και ότι αυτό είναι «υπό συζήτηση».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι «αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

«Υποθέτω ότι όταν θα κρίνουν πώς θα αντιδράσουν, θα έχουμε μια συζήτηση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα. Καμία. Καμία. Καμία» και ότι πιστεύει ότι ο Νετανιάχου “θα πρέπει να το θυμάται αυτό”.

Ερωτηθείς εάν ο Νετανιάχου δεν προχωρά σε συμφωνία εκεχειρίας θέλοντας να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές απάντησε ότι «δεν το ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω ότι είναι έτσι».

Ο Μπάιντεν μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ομάδες μας είναι σε επαφή 12 ώρες την ημέρα. Σε συνεχή επαφή. Είχα ήδη την καθημερινή μου ενημέρωση», προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. «Είναι άγιες ημέρες, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση αμέσως».

08:34 Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Hadath αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι ο Χασέμ Σιεφαντίν, επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε σε πλήγμα των IDF στη Βηρυτό την Πέμπτη.

Έχοντας συνεργαστεί στενά με τον Νασράλα όλα αυτά τα χρόνια, ο Σαφιεντίν είχε επηρεαστεί σημαντικά από τον εκλιπόντα ηγέτη, που ήταν και συγγενής του.

08:25 Νυχτερινές επιδρομές σε Λίβανο και Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιδρομές σε Λίβανο και Γάζα.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος των 365 ημερών

Ο πόλεμος των 365 ημερών

«Αποκαταστήσαμε την τάξη», δήλωσε αυτές τις ημέρες έπειτα από πολλαπλά χτυπήματα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ…