Ο πόλεμος των 365 ημερών

Ο πόλεμος των 365 ημερών

«Αποκαταστήσαμε την τάξη», δήλωσε αυτές τις ημέρες έπειτα από πολλαπλά χτυπήματα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ο Αμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, αναφερόμενος στην αξιοπιστία που έχασαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν τα μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν στο Νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και απάγοντας περίπου 250. Ενας χρόνος έχει μεσολαβήσει, ένας αδιάκοπος πόλεμος 365 ημερών με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους εκτοπισμένους. Η τάξη για τον ισραηλινό στρατό μπορεί να αποκαταστάθηκε, όμως η τάξη στη Μέση Ανατολή αποσταθεροποιήθηκε πλήρως.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων πολλών αραβικών κρατών με το Ισραήλ υπόσχονταν μια πολύ πιο  ήρεμη κατάσταση για τη Μέση Ανατολή, πιο ήρεμη από ποτέ πριν. Η 7η Οκτωβρίου 2023 τα ανέτρεψε όλα. Αλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος των εμπνευστών της. Η σκληρή απάντηση του Ισραήλ που ακολούθησε, με την παρακίνηση των υπερσυντηρητικών υπουργών από τα σιωνιστικά κόμματα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και την επιμονή στα όπλα ενός πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη, έφερε όλη την περιοχή στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Τώρα Ισραήλ και ΗΠΑ από τη μία και Ιράν με τους δορυφόρους του από την άλλη βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Κάποιες τις βλέπουμε ήδη. Οι ξένοι πολίτες φεύγουν άρον άρον από τον Λίβανο ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα λόγω εγγύτητας, ετοιμάζονται να δεχθούν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, καθώς περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Συρίας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχεται ότι συζητά με τους Ισραηλινούς σχέδια για να χτυπηθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, γεγονός που έχει βάλει στα κόκκινα τις αγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.

Το Ισραήλ φέρεται ότι έβαλε στο στόχαστρο και τον διάδοχο του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν, με σφοδρή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Χθες, στο πρώτο δημόσιο κήρυγμά του έπειτα από πέντε χρόνια, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διεμήνυσε με ένα τουφέκι παρά πόδα πως κοινός εχθρός των μουσουλμάνων είναι το Ισραήλ, και προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και νέα απάντηση.

Αυτός ο πόλεμος που τώρα φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση, έχει ήδη κρατήσει περισσότερο απ’ όσο νόμιζαν πολλοί. Την πρώτη εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς, πριν από έναν χρόνο, τα ¾ των Ισραηλινών δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει το πολύ τρεις μήνες. Οπως σημειώνει ο Economist, μόνο το 1,6% σκεφτόταν ότι μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο. Αυτό που πριν από 365 ημέρες φαινόταν απίθανο, συμβαίνει ήδη και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί.

Στη Γάζα η κατάσταση σήμερα περιγράφεται με τη λέξη «στασιμότητα», λέει ένας ισραηλινός στρατηγός στους «New York Times». «Καμία εναλλακτική δύναμη δεν έχει προετοιμαστεί για να αναλάβει την περιοχή και εν τω μεταξύ η Χαμάς ανακάμπτει σε τμήματα της Λωρίδας. Ξέραμε ότι θα ήταν ένας μαραθώνιος, αλλά όχι ένας υπερμαραθώνιος», αναστενάζει ένας ισραηλινός έφεδρος, ο οποίος στην πολιτική ζωή του είναι διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας, η οποία παλεύει να επιβιώσει καθώς πολλοί υπάλληλοι βρίσκονται στα μέτωπα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε ένα κατεστραμμένο τοπίο χωρίς υποδομές και βοήθεια.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει για συμφωνία όμως οι εμπλεκόμενες πλευρές ετοιμάζονται για κλιμάκωση. Αυτές οι 365 ημέρες πολέμου και οι επιπτώσεις τους μπορεί να μην αλλάξουν μόνο το Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ