Στο στόχαστρο οι 30 κρυμμένοι υπάλληλοι της Intellexa

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Τα αμερικανικά καμπανάκια για τις υποκλοπές δεν λένε να τελειώσουν. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εργαζόμενοι της Intellexa στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σύντομα θα βρεθούν κι αυτοί σε λίστες κυρώσεων, κατά την πάγια αμερικανική πολιτική να βάζει κυρώσεις πρώτα σε όσους βρίσκονται στον πυρήνα και μετά να επεκτείνεται σε όλο το δίκτυο. Δεν μιλάμε για λίγα άτομα. Οι πηγές μου λένε ότι σήμερα περίπου 30 άτομα εργάζονται για την Intellexa στην Ελλάδα. Οχι φανερά βέβαια, αλλά κρυπτόμενοι, όλοι τους, πίσω από εταιρείες εύρεσης προσωπικού. Εχουν εντοπιστεί όμως, με στοιχεία που οι Αμερικανοί έχουν στα χέρια τους. Οπως τα είχαν και οι ελληνικές Αρχές, ασχέτως αν δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Αργά ή γρήγορα, πάντως, αναμένεται να βρεθούν και αυτοί στο στόχαστρο των ΗΠΑ, όπως άλλωστε συνέβη με τον διευθυντή τους, τον Ισραηλινό Μερόμ Χαρπάζ, ο οποίος μπήκε στη μαύρη λίστα του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, του OFAC, του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο.

Υπάκουσαν

στις κυρώσεις οι τράπεζες

Παράλληλα, η υπαγωγή του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιου και των διαφόρων συνεργατών της Intellexa στο καθεστώς κυρώσεων του OFAC ανάγκασε τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες να πάρουν τα μέτρα τους. Κι έτσι, τις προηγούμενες ημέρες, έστειλαν τόσο στο OFAC όσο και στις αρμόδιες κατά τόπο Αρχές για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος τα λεγόμενα Suspicious Activity Reports (SAR), δηλαδή αναφορές για καταθέσεις και άλλα τραπεζικά προϊόντα που διαθέτουν ο Μπίτζιος και οι υπόλοιποι, καθώς και τις συναλλαγές τους.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ειδικά έδρασαν αμέσως. Ενώ και στην Κύπρο, όπου είναι σε εξέλιξη η ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του Μπίτζιου, έχουν αποσταλεί στη ΜΟΚΑΣ, την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι σχετικές αναφορές για τις συναλλαγές όλων των εταιρειών ιδιοκτησίας του. Πολύ πρακτικά, τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αν μια τράπεζα δεν θέλει να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με το αμερικανικό σύστημα, μπορεί να φτάσει να τους «παγώσει» ακόμη και τη δυνατότητα συναλλαγών και πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία τους.

Ετοιμασίες και για κάλπες διάσπασης

Ο Γιώργος Τσίπρας – ο ξάδερφος – παραδέχτηκε δημόσια αυτό που λέγεται χαμηλοφώνως σε πηγαδάκια και πίσω από κλειστές πόρτες: «Αν κερδίσει ο Κασσελάκης, θα φύγω από το κόμμα. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει θέμα ακόμη και να δεχθούμε την υποψήφιοτητά του». Διότι, κακά τα ψέματα, ασχέτως με τις πιο… ευγενικές προσεγγίσεις που συνήθως επιλέγονται για τα τηλεοπτικά πάνελ, η επόμενη ημέρα της εσωκομματικής κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χωράει άπαντες στην Κουμουνδούρου. Δεν θα είναι επανεκκίνηση, θα είναι διάσπαση, λένε οι συριζαϊκές πηγές. Και το μόνο που μένει να φανεί είναι το πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι. Εγώ, πάντως, προς το δεύτερο θα στοιχημάτιζα, δυστυχώς.

Ποντάροντας

στο συνέδριο

Προφανώς δεν ήταν τυχαίο, πάντως, πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αναφέρθηκε καν στις εσωκομματικές κάλπες στο βίντεο με το οποίο δήλωσε παρών. Δεν το έκανε διότι ποντάρει κατ’ αρχάς στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, θυμίζω, θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Νοεμβρίου (και η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσεται στα προπαρασκευαστικά του). Οπως, άλλωστε, τον συμβούλευσαν και οι νομικοί σύμβουλοι που επιστράτευσε, από αυτό το συνέδριο θα πρέπει να κυρωθεί (ή να ακυρωθεί) η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να τον κηρύξει έκπτωτο από την ηγεσία του κόμματος. Το ζήτημα, πολιτικά και νομικά, απασχολεί όμως και τους αντικασσελακικούς, τους «87» και τους συμμάχους του, καθώς αναζητείται επιχειρηματολογία για να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία από το συνέδριο η αποπομπή Κασσελάκη. Ακούω, πάντως, ότι από τη μεριά του ο «σκέτος» διαμηνύει ότι θέλει και να ακυρωθεί η έκπτωσή του από το συνέδριο και να προχωρήσουν οι εσωκομματικές κάλπες κανονικά. Τόσο σίγουρος αισθάνεται (από όσο λέει τουλάχιστον) για το αποτέλεσμα.

Ουκρανική οργή

για το ντοκιμαντέρ

Μετά τις παραστάσεις των Μπαλέτων Μπολσόι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η οργή των Ουκρανών στην Ελλάδα στρέφεται και κατά του γνωστού κινηματογραφικού φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, με αφορμή την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Russians At War» («Ρώσοι στον πόλεμο»). Η εν λόγω ταινία έχει καταγγελθεί διεθνώς ως προπαγανδιστική από την Ουκρανία και τις ανά τον κόσμο διπλωματικές αποστολές της, ως προπαγάνδα υπέρ της ρωσικής εισβολής και με υποτιμητικές αναφορές στον ουκρανικό λαό. Αναφέρουν, δε, ότι κατά τη δημιουργία της εθίγησαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι οι κινηματογραφιστές μπήκαν σε ουκρανικά εδάφη για γυρίσματα χωρίς την άδεια της Ουκρανίας (γεγονός που έχει παραδεχθεί και η σκηνοθέτριά της) αλλά παρανόμως, με πρόσβαση που τους εξασφάλισε ο ρωσικός στρατός. Ακριβώς λόγω αυτής της διεθνούς κινητοποίησης, η προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ έχει ήδη ακυρωθεί σε φεστιβάλ στο Τορόντο, στο Μόναχο και στη Βενετία.

Διεθνείς

αντιδράσεις

Το θέμα δεν πολιτικοποιήθηκε, λοιπόν, μόνο στην Ελλάδα. Στο Τορόντο ειδικά, η αντίδραση ήρθε από πολύ ψηλά, από την καναδή αναπληρώτρια πρωθυπουργό Κρίστια Φρίλαντ, που έχει ουκρανική καταγωγή. Το θέμα, λοιπόν, φτάνει τώρα και στην Ελλάδα και η ουκρανική διπλωματική αποστολή έχει ήδη αποστείλει σημειώματα διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, αλλά και τον επικεφαλής του φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για ηθική υποχρέωσή τους να ακυρώσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ και να μην τηρήσουν στάση συνενόχου στην παρανομία της παραγωγής του.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ