Eurogroup: Στην ατζέντα του συμβουλίου το ψηφιακό ευρώ –

Eurogroup: Στην ατζέντα του συμβουλίου το ψηφιακό ευρώ

Μέσα σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική συγκυρία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Eurogroup, και μία ημέρα αργότερα θα συνέλθει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το Eurogroup θα επανεξετάσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές εξελίξεις ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βασιζόμενο σε ανάλυση της Επιτροπής και απόψεις της ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το ψηφιακό ευρώ στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών, μετά από παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ενημερώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου.

«Αποκαλυπτήρια» για το ψηφιακό ευρώ: Πώς θα διασφαλιστεί το «απόρρητο» στις πληρωμές

Το συμβούλιο θα απασχολήσει επίσης το μέλλον της ένωσης κεφαλαιαγορών, με έμφαση στα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Nadia Calviño θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΤΕπ στο πλαίσιο αυτό.

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εκδώσει εκτελεστικές αποφάσεις για την έγκριση τροποποιημένων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υπέβαλαν ορισμένα κράτη μέλη.

Επίσης θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις όσον αφορά τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τα κυριότερα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20 που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιουλίου 2024.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ