Η ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ έσφιξε τον κλοιό σε Κασσελάκη – Προς διαγραφή

ΣΥΡΙΖΑ: Επεισόδιο μεταξύ Κασσελάκη και πρώην Οικονομικού Διευθυντή

Της Νίκης Ζορμπά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.23

Στην εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που σημαδεύτηκε από καταγγελίες των Κασσελακικών, αποχωρήσεις αλλά και τη σκληρή αντεπίθεση της πλειοψηφίας, αποφασίστηκε καταρχάς η μετάθεση της ημερομηνίας του συνεδρίου για τις 8.11 και η αποσύνδεση της εκλογής αρχηγού από την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής, όπως εισηγήθηκε η νέα πλειοψηφία των “87” ( που έγιναν 100). 

Παραλλήλως, η ΚΕ “έδειξε” τα δόντια της στον Στέφανο Κασσελάκη, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την υποψηφιότητά του, κραδαίνοντας την απειλή της διαγραφής:  “Όποιος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό”, είναι η διατύπωση στην απόφαση της ΚΕ που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία

Το χρονικό

Με εντάσεις ξεκίνησε τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκρίθηκε στο άνοιγμα να τοποθετηθούν με εισηγήσεις τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία, με τους κασσελακικούς να διαφωνούν με την αιτιολογία ότι απουσιάζει από τη συνεδρίαση ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Τελικώς, αποφασίστηκε να μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι (Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης, Γκλέτσος) και οι κασσελακικοί αποχώρησαν με καταγγελίες. 

Θα επανέλθουν- είπαν- μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των υποψηφίων αρχηγών.

Η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη την υποψηφιότητά του με  υπογραφές και το πόθεν έσχες του. 

Δεν γίνεται δεκτή δια αντιπροσώπου η κατάθεση υποψηφιότητας, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη ανεβαίνοντας στο βήμα. 

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε: 

Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων.

– Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. 

– Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα.

– Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών.

Οριστική αποχώρηση από την KE για τους υποστηρικτές Kασσελάκη 

Τελικά αποχώρησαν οριστικά από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στο κασσελακικό στρατόπεδο.

Η αποχώρηση συνοδεύτηκε από καταγγελίες για μεθοδεύσεις και συγκεκριμένα “για όλη αυτή τη μεθόδευση που επιχειρείται με τη μετάθεση διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου και όλα όσα έλαβαν χώρα μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης”.

Ενδεικτική η αντίδραση του Θάνου Μωραϊτη ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση. Αναβολή διαδικασίας γιατί φοβούνται και το Συνέδριο. Είμαστε στη μάχη για το Συνέδριο το οποίο θα δώσει όλες τις απαντήσεις. Φοβούνται το μεγάλο ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογή προέδρου.

Θεοχαρόπουλος: η τοξικότητα έχει το όνομα Κασσελάκης

Δριμεία επίθεση στον έκπτωτο πρόεδρο και τους συν αυτώ εξαπέλυσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΚΕ όπου ανέφερε :

– Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά).

– Προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ. 

– Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης.

– Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή.

– Ακούστηκαν και σήμερα κατηγορίες ότι δεν είναι δημοκρατικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Είναι δυνατόν; Ο μόνος που το αμφισβήτησε εμπράκτως με τις πράξεις του αυτό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που είχε προχωρήσει σε τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, στοχοποίηση, κατασκευή εσωτερικών εχθρών κ.α.

– Κατηγορεί ο Στέφανος Κασσελάκης την Κ.Ε. για τις αποφάσεις της, η οποία ήταν η ίδια μέχρι το καλοκαίρι που ψήφιζε τις προτάσεις του ίδιου. Όταν τον καταψήφισε έγινε απονομιμοποιημένη! Τέτοια αντίληψη περί Δημοκρατίας.

– Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα συλλογικά από το κόμμα. Προτείνω για αυτό να αποφασίσουμε σήμερα τα εξής με προσθήκη στην σημερινή απόφαση: Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών και είναι αντίθετες με τις καταστατικές και θεμελιώδεις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά. Η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία. Μακριά από την τοξικότητα και την εσωστρέφεια. Και με δύο στόχους την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την απεύθυνση για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.

Στο βάθος διαγραφή (;) Κασσελακη

Δυο  τροπολογίες με παραλήπτη τον Στ. Κασσελάκη και ενδεχόμενη διαγραφή του, κατατέθηκαν στην ΚΕ.

Η πρώτη αναφέρει επακριβώς: 

Η συνεργασία των προοδευτικών και η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι ομόφωνες αποφάσεις  τόσο του 4ου Συνεδρίου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι Συλλογικές αποφάσεις του κόμματος δεν είναι προϊόν της διαπλοκής ούτε οι σύντροφοι που τις ψήφισαν είναι υπομείνουμενοι από την διαπλοκή.

Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. 

Άρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εν κατακλείδι οποίος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό.

Συμπληρωματικά, κατατέθηκε από Θεοχαρόπουλο, Ζαχαριάδη και Μπουλεκου  τροπολογία, που θα ενσωματωθεί στην παραπάνω πάλι με παραλήπτη τον έκπτωτο πρόεδρο περί προσβλητικών αναφορών για διαπλοκή, και η οποία πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την ΚΕ. Η τροπολογία – προσθήκη, αναφέρει: 

 “Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος”.

Μετάθεση συνεδρίου

Νωρίτερα, τη μετάθεση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για μια εβδομάδα αποφάσισε η ΠΓ του κόμματος που συνεδρίασε το πρωί.

Πληροφορίες από μέλη της που μετέχουν στη συνεδρίαση, αναφέρουν ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 8-10 Νοεμβρίου αντί 1-3, λόγω έλλειψης αιθουσών. Διευκρινίζουν παράλληλα ότι η ημερομηνία εκλογής νέου αρχηγού, δεν αλλάζει και θα πραγματοποιηθεί στις 24  Νοεμβρίου. 

Στο μεταξύ κομματικές πηγές γνωστοποίησαν πως υπήρξε ενημέρωση των μελών της πολιτικής γραμματείας και απόφαση της, πριν την συνεδρίαση της ΚΕ για θέμα οργανωτικό που αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου. Η εισήγηση προς το όργανο (ΚΕ) είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-11/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

Πηγές Κασσελάκη: Τίποτα δεν με σταματά

Στον απόηχο της εκρηκτικής Κεντρικής Επιτροπής, πηγές από το περιβάλλον του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαμηνύουν ότι… τίποτα δεν τον σταματά. 

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: 

“Ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν οι υποστηρικτές του χθες, κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή”.

Π. Πολάκης: Κόψτε τις αηδίες περί διαγραφής Κασσελάκη – Υποδύεται τον Βασιλάκη Καΐλα

Την αντίθεσή του στις προτάσεις περί διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο βουλευτής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος Παύλος Πολάκης.

Πιο αναλυτικά, ο Π. Πολάκης αναφέρει (ορθογραφία και σημεία στίξης του ιδίου):

“Κοψτε τις ΑΗΔΙΕΣ περι διαγραφης!!!

Ελατε να μετρηθουμε στα ισια με ιδεες ,προτασεις,προγραμματα και οραματα!

Δεν γουσταρω ουτε την ίντριγκα των εκκαθαρίσεων, ουτε το εργο “ελεηστε το Βασιλακη Καιλα” που προσπαθει να παίξει ο πρωην γιατι δεν μπορει να κανει κατι άλλο !!

Μπορει ο Κασσελακης και οι υπόλοιποι να αντιπαρατεθουμε σε αντιστοιχα με αυτα που λεω στο παρακατω βιντεο;;

Μπορειτε να συμβαλλετε σε λαικη εμπνευση που θα οδηγησει σε αριστερη δημοκρατικη διεξοδο μετα την πτωση του Μητσοτακη;;;;

ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ!!”

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε: 

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αποκαρδιωτικές δημοσκοπήσεις για το κόμμα και το φόντο την -επιεικώς – περίεργη δήλωση πρόθεσης του Στέφανου Κασσελάκη να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, στην εσωκομματική κάλπη της 24ης Νοεμβρίου. 

Αίφνης σήμερα το πρωί, προ της Κεντρικής Επιτροπής, συνήλθε εκτάκτως και η Πολιτική Γραμματεία με αντικείμενο της αλλαγή της ημερομηνίας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είναι προγραμματισμένο για 1-3 Νοεμβρίου. Πιθανές εκδοχές, η επίσπευσή του λίγες ημέρες νωρίτερα ή λίγες ημέρες αργότερα

Το βίντεο της αναγγελίας υποψηφιότητας Κασσελάκη, στο οποίο δεν υπάρχει καμια αναφορά ρητή ότι θα είναι υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής (ότι σέβεται κοινώς και θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που αποφάσισαν τα κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαίωσαν τις υποψίες ουκ ολίγων της πλειοψηφίας πως δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει μια ομαλή πορεία προς την εκλογή νέου αρχηγού αλλά αντιθέτως καλώντας τους υποστηρικτές του να εγγραφούν μαζικά ως σύνεδροι, έχει ως στόχο να ανατρέψει στο επικείμενο συνέδριο ακόμη και την απόφαση καθαίρεσής του. 

Οι “100” της νέας πλειοψηφίας του διαμήνυσαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: Εάν δεν υποβάλεις επίσημα – όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι- τον φάκελο της υποψηφιότητάς σου έως τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, θα μείνεις εκτός κούρσας διαδοχής. Το κόμμα έχει διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, σήμερα θα κληθεί η κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. (Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, αποφασίστηκε ότι πέραν του προέδρου, αιρετά θα είναι και τα μέλη του Ανώτατου Καθοδηγητικού Όργάνου). 

Από την πλευρά Κασσελάκη, συνδέουν την εκλογή νέου αρχηγού με την ταυτόχρονη εκλογή και των μελών του καθοδηγητικού Οργάνου. 

Η πλειοψηφία διαμηνύει: Η ΚΕ δεν έχει δεχθεί μομφή και δεν “απολύθηκε” ως συνέβη με τον πρόεδρο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για βιασύνη εκλογής νέας.

Και η ενδεχόμενη παραπομπή Αντώναρου στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη σημερινή ΚΕ, μετά τις αναφορές του περί χουντικών πρακτικών για όσους είναι αντίπαλοι του Κασσελάκη στο κόμμα που εξόργισαν την πλειοψηφία. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ