Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015 – Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης

Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015 - Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της Χεζμπολάχ (εικόνα πάνω από AFP), τον περασμένο μήνα στον Λίβανο, δημοσιεύει η Washington Post, η οποία επικαλούμενη Ισραηλινούς, Άραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους ασφαλείας, πολιτικούς και διπλωμάτες, καθώς και πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ, αναφέρει ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και σχεδιάστηκαν από την Μοσάντ.

Είχαν μάλιστα ένα στοιχείο που έκανε πολλά μέλη της Χεζμπολάχ να τους κρατούν και με τα δύο χέρια όταν πυροδοτήθηκαν, «με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να πολεμήσουν».

Τους σχεδίασε η Μοσάντ

Όπως αναφέρει, το σήμα που πυροδότησε χιλιάδες βομβητές της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα ήταν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που απαιτούσε από τους χρήστες να κρατούν τις συσκευές και με τα δύο χέρια, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες πρόκλησης εξουθενωτικών τραυματισμών.

Αφού αξιωματούχοι της Μοσάντ αποκάλυψαν τη δυνατότητα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στις 12 Σεπτεμβρίου και η επιχείρηση φέρεται να εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ  ειδοποιήθηκαν για κρυπτογραφημένο μήνυμα που απαιτούσε το πάτημα δύο κουμπιών, αναγκάζοντάς του έτσι να χρησιμοποιήσουν και τα δύο χέρια.

«Έπρεπε να πατήσεις δύο κουμπιά για να διαβάσεις το μήνυμα», εξήγησε ένας αξιωματούχος, έτσι ώστε η έκρηξη πιθανότατα “να τραυματίσει και τα δύο χέρια τους”, καθιστώντας τον χρήστη “ανίκανο να πολεμήσει”.

Από το 2015

Η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρει ότι επίσης ότι εκατοντάδες γουόκι-τόκι – τα οποία πυροδοτήθηκαν μια μέρα αργότερα – χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ από το 2015, παρέχοντας στο Ισραήλ συνεχή πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις επικοινωνίες της οργάνωσης για πολλά χρόνια πριν οι συσκευές οπλιστούν με πιο κυριολεκτικό τρόπο.

Για εννέα χρόνια, οι Ισραηλινοί αρκούνταν στο να κρυφακούν τη Χεζμπολάχ, είπαν οι αξιωματούχοι, ενώ διατηρούσαν την επιλογή να μετατρέψουν τα γουόκι-τόκι σε βόμβες σε μια μελλοντική κρίση. Αλλά τότε ήρθε μια νέα ευκαιρία και ένα λαμπερό νέο προϊόν: ένας μικρός βομβητής εξοπλισμένος με ένα ισχυρό εκρηκτικό. Σε μια ειρωνεία που δεν θα γινόταν αντιληπτή για πολλούς μήνες, η Χεζμπολάχ θα κατέληγε να πληρώνει έμμεσα τους Ισραηλινούς για τις μικροσκοπικές βόμβες που θα σκότωναν ή θα τραυμάτιζαν πολλούς από τους πράκτορές της.

Επειδή οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ήταν σε εγρήγορση για πιθανό σαμποτάζ, οι βομβητές δεν μπορούσαν να προέρχονται από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του Ισραήλ. Έτσι, το 2023, η ομάδα άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις για τη μαζική αγορά βομβητών Apollo με ταϊβανέζικο σήμα, ένα καλά αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα και μια σειρά προϊόντων με παγκόσμια διανομή και χωρίς διακριτούς δεσμούς με ισραηλινά ή εβραϊκά συμφέροντα. Η ταϊβανέζικη εταιρεία δεν είχε καμία γνώση του σχεδίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Τα μικροσκοπικά εκρηκτικά στους βομβητές και τους ασυρμάτους ήταν κρυμμένα με τρόπο που η αποσύνδεση της συσκευής —ή ακόμα και η ακτινοσκόπησή της— δεν μπορούσε να αποκαλύψει τον κίνδυνο για τα μη υποψιασμένα μέλη της Χεζμπολάχ, που αγκάλιασαν πρόθυμα τα ισραηλινά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα gadget, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ