Μείωση φορο-προστίμων έως 50% με την αποδοχή της παράβασης

Μείωση προστίμων έως και 50% με την αποδοχή της παράβασης

Ολοκληρώνει το έργο της (και διαλύεται) η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών στα τέλη Οκτωβρίου και όσες υποθέσεις δεν εξεταστούν θα πρέπει να επιστρέψουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Η επιτροπή έδωσε λύσεις σε περισσότερες από 5.500 υποθέσεις. Και αυτό καθώς η µεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά και το ευνοϊκό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί, οδήγησε κάποιους φορολογούμενους στην επιτροπή, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις κατά 35% µεσοσταθµικά.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκαν στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις, στις οποίες το συνολικό καταλογισθέν από τις εφορίες ποσό προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αντιστοιχούν σε 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσοι αποδέχθηκαν την πρόταση είχαν κατά µέσο όρο έκπτωση 35% επί του ποσού που είχε καταλογισθεί από τις εφορίες. Σε εκκρεμότητα βρίσκονταν 700 υποθέσεις από την επιτροπή, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 να έχουν εξετασθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται στο αρμόδιο δικαστήριο.

Ωστόσο υπάρχει για αυτούς ακόμα μία ευκαιρία να έρθουν σε συμβιβασμό, εφόσον αποδεχθούν-ενταχθούν στη νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Οι εκπτώσεις που μπορούν να κερδίσουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Ελληνικό Δημόσιο φτάνουν στο 50%.

Με τη νέα µόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν και θα αποδεχθούν αμέσως τα πρόστιμα θα πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις.

Ανάλογα µε το στάδιο στο οποίο γίνεται η αποδοχή των ευρημάτων του ελέγχου, θα περιορίζονται και τα πρόστιμα. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις κατά 25%-50% θα υπολογίζονται µόνο επί των προστίµων για µη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Τα πρόστιµα αυτά επιβάλλονται µε ποσοστά από 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσµες αρχικές δηλώσεις ή επί των διαφορών φόρου που προκύπτουν από εκπρόθεσµες τροποποιητικές δηλώσεις ή επί των επιπλέον φόρων που καταλογίζουν οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω µη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων. Ειδικά στον ΦΠΑ, τα πρόστιµα υπολογίζονται µε ποσοστό 50%.

Με τη νέα διαδικασία, η εφορία θα µειώνει τα πρόστιµα ως εξής:

• 50% αν η οµολογία των παραβάσεων γίνει µετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσµίας για την υποβολή εκπρόθεσµης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισµού του φόρου.

• 40% µετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισµού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσµία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆).

• 30% µετά την κοινοποίηση της απόφασης της ∆ιεύθυνσης Επίλυσης ∆ιαφορών ή την πάροδο της προθεσµίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσµία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρµόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθµού.

• 25% µετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούµενη ηµέρα της αρχικά ορισθείσας ηµεροµηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρµόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Μετά τη µείωση των προστίµων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί µέσα σε 3 ηµέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης, που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας, η ενεργοποίηση της οποίας αναµένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Η υπόλοιπη οφειλή µετά τη µείωση θα µπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες µηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά, θα µπορεί να εξοφληθεί έως και σε 48 έντοκες µηνιαίες δόσεις µε την πάγια ρύθµιση.

Σύµφωνα µε τις αλλαγές που επήλθαν τον περασµένο Μάιο, έχουν “παγώσει” για έναν χρόνο τα επιτόκια στις πάγιες ρυθµίσεις ληξιπρόθεσµων οφειλών φυσικών και νοµικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση. Tο επιτόκιο των δόσεων βεβαιωµένων οφειλών προς την ΑΑ∆Ε που έχουν τεθεί σε ρύθµιση θα µείνει σταθερό µέχρι και τις 31/3/2025.

Έτσι, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθµιση διαµορφώνεται σε:

• 4,34% για οφειλές που ρυθµίζονται σε έως 12 µηνιαίες δόσεις.

• 5,84% για οφειλές που ρυθµίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις. 

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθµιση µετά την απώλεια της πρώτης (δεύτερη υπαγωγή), το επιτόκιο διαµορφώνεται ως εξής:

— 5,84% για οφειλές που ρυθµίζονται σε έως 12 µηνιαίες δόσεις.

— 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 µμηνιαίες δόσεις.

Όλες αυτές οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στοχεύουν αφενός στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αφετέρου στο να εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος των προστίμων, που λιμνάζουν επί έτη. Συγκεκριμένα, η εισπραξιμότητα όλων αυτών των προστίμων είναι ιδιαίτερα χαμηλή και δεν ξεπερνά το 10%. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις τα οποία θεωρούνται πλέον ανείσπρακτα.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, στα διοικητικά πρωτοδικεία ήταν 11.037, στα διοικητικά εφετεία 5.045, ενώ ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούσαν 2.495 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 644 αφορούσαν διαφορές άνω των 500.000 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ