Τα μηνύματα που στέλνει το placement της Εθνικής Τράπεζας

Τα μηνύματα που στέλνει το placement της Εθνικής Τράπεζας

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών –Ελλήνων, αλλά και ξένων– στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σηματοδοτεί το νέο επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των επτά δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εγγραφών στα δύο βιβλία, η υπερκάλυψη άγγιξε τις 10,4 φορές (12 φορές για το διεθνές και 1,5 φορά για το ελληνικό), αποτελώντας νέο ιστορικό ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συναλλαγές, επίσης σε ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς. Προς επίρρωση, η διάθεση του 22% της ΕΤΕ τον περασμένο Νοέμβριο υπερκαλύφθηκε κατά οκτώ φορές, ενώ εννέα φορές καλύφθηκαν οι προσφερόμενες μετοχές στο placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. “Στον β’ γύρο της αποεπένδυσης από την ΕΤΕ, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής προσφορά υπερκαλύφθηκαν στο σύνολό τους πολλαπλώς με μεγάλη επιτυχία. Η εξαιρετική, μάλιστα, ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και ακολούθων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία της συναλλαγής και αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ΕΤΕ, αλλά και εν γένει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα”, σχολιάζουν αρμόδιες πηγές. 

Εξίσου εντυπωσιακή υπήρξε και η ποιότητα των επενδυτών, με την πλειονότητα αυτών στη διεθνή προσφορά να είναι long term funds. Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους στη διάθεση του 10% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα έσπευσαν να εξασφαλίσουν κορυφαίοι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάποιοι από τους οποίους έχουν εξίσου τοποθετηθεί είτε στο προηγούμενο placement της ΕΤΕ είτε και στην πώληση του 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. 

Αξίζει να αναφερθεί πως στην α’ φάση της αποεπένδυσης τον περασμένο Νοέμβριο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είχαν λάβει επενδυτές από ΗΠΑ, Σιγκαπούρη και φυσικά Ευρώπη, με το top15 να αποτελείται από τους Lazard Asset Management, RWC, Wellington, Capital World, Blackrock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery και Fiera Capital. Πολλοί από αυτούς δήλωσαν “παρών” και στο placement της Τράπεζας Πειραιώς (Norges, Pictet, Wellington, Lazard, Robeco, Fiera Capital κ.ο.κ.). Όσον αφορά τους Έλληνες, την εγγραφή τους στο βιβλίο φέρεται να πραγματοποίησαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και γνωστές εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες. 

Η τιμή 

Το ένθερμο ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών είχε αντίκτυπο και στην τιμή. Η πρόσφατη συναλλαγή στην ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε στα 7,55 ευρώ, που ενσωματώνει σημαντικά μικρότερο discount, της τάξεως του 1,3%, σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 2 Οκτωβρίου του 2024 και σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές συναλλαγές των τελευταίων ετών, όπου το μέσο discount ήταν της τάξεως του 9,5%. Το discount σε σχέση με την ανεπηρέαστη τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου του 2024 ήταν, επίσης, χαμηλό (3,7%) συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές συναλλαγές. 
Στο προηγούμενο placement της Εθνικής η τιμή είχε “κλειδώσει” στα 5,30 ευρώ/μετοχή, καταγράφοντας discount 2,57%, ενώ στη συναλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε στα τέσσερα ευρώ/μετοχή, δηλαδή, με υπερτίμημα 0,35% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσης της προσφοράς, κάτι που δεν είχε προηγούμενο διεθνώς.

Νέα σελίδα για τις τράπεζες 

Η πλήρης αποεπένδυση του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες σηματοδοτεί για τις ίδιες την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου. Αφήνοντας πλέον οριστικά πίσω τους την αστάθεια και την αβεβαιότητα της προηγούμενης 10ετίας και όντας θωρακισμένες κεφαλαιακά, με ισχυρές προοπτικές επενδυσιμότητας και ανάπτυξης, είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις, διαδραματίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο στήριξης της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. “Έχοντας αποδεσμευτεί από αυτή τη… σιδερένια μπάλα που είχαν στο πόδι τους, πλέον μπορούν να ξαναγίνουν κανονικές τράπεζες που λαμβάνουν αποφάσεις όπως κάθε ιδιωτικός φορέας, χωρίς ενδιάμεσα φίλτρα που δημιουργούν στρεβλώσεις”, σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Όσον αφορά στο χρονικό, σε διάστημα σχεδόν ενός έτους πραγματοποιήθηκαν πέντε συναλλαγές και συγκεκριμένα:

1) Στις 9 Οκτωβρίου του 2023 ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση από την Eurobank, στην οποία το ΤΧΣ κατείχε το 1,4%. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά την αρχική δεσμευτική προσφορά της Eurobank, για την απόκτηση των μετοχών της μέσω στοχευμένης επαναγοράς μετοχών και την παράλληλη ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας σε τιμή που συμπεριελάμβανε premium της τάξης του 18,4%. Το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 93,7 εκατ. ευρώ. 

2) Στις 12 Νοεμβρίου του 2023 το ΤΧΣ συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Bank, ποσοστού 9%, σε στρατηγικό επενδυτή, την ιταλική τράπεζα UniCredit. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας, όπου το ΤΧΣ δεν έλαβε ανταγωνιστική προσφορά από άλλο επενδυτή. Η UniCredit αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής σε υπερτίμημα (premium) κατά 9,4%.

3) Στις 17 Νοεμβρίου του 2023 έλαβε χώρα η επιτυχής διάθεση ποσοστού 22% από το σύνολο των μετοχών (40,39%) που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, μέσω δημόσιας προσφοράς, σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 1,07 δισ. ευρώ εκατομμύρια, αποτελώντας τη δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε μέσω placement από τότε που η ιρλανδική κυβέρνηση πούλησε μερίδιο 3,4 δισ. ευρώ στην Allied Irish Bank το 2017 (με τότε discount 43%).

4) Στις 6 Μαρτίου του 2024 το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς (27%). Η συνολική αξία της συναλλαγής “άγγιξε” το 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας την πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

5) Στις 2 Οκτωβρίου του 2024 πραγματοποιήθηκε ο β’ γύρος αποεπένδυσης από την ΕΤΕ, έναντι τιμήματος 691 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ