Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα στο β΄ γύρο

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα στο β΄ γύρο

Της Νίκης Ζορμπά

Με 300.00 ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό αυξημένο 11% από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021, οπότε και ψήφισαν 270.000 Πολίτες, το κόμμα οδεύει προς την τελική του ευθεία για την εκλογή προέδρου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να “κλειδώνει” από την αρχή της ροής των επίσημων αποτελεσμάτων την πρωτιά με ευρεία και ασφαλή διαφορά από τον δεύτερο. Έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 29.64%.

Ο Χάρης Δούκας “προβιβάστηκε” στον δεύτερο γύρο ( 21,41%) για την τελική μονομαχία με τον νυν πρόεδρο, ύστερα από μια αναμέτρηση οριακή μέχρι το τέλος με τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έχασε για μερικές εκατοντάδες ψήφους το εισιτήριο για την επόμενη Κυριακή (21,12%).

Κατόρθωσε να κόψει δεύτερος το νήμα ο Δήμαρχος Αθηναίων, αλλά ύστερα από μάχη στήθος με στήθος με τον Παύλο Γερουλάνο, την οποία έκρινε εν πολλοίς η Αττική στο τέλος, εκεί όπου – υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν παράδοξο ως φαινόμενο- ο κ. Δούκας έχασε κατά κράτος και κινδύνευσε να του στοιχίσει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

Επίδοση που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τα καθήκοντά του ως Δημάρχου Αθηναίων: Οι Πολίτες, είτε δεν επιδοκίμασαν το έως σήμερα έργο του, είτε την ευχέρεια με την οποία μεταπήδησε γρήγορα στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας ( και) την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ταυτόχρονα και τα δημαρχιακά του καθήκοντα. 

Συμμετοχή και εκπλήξεις

Στην επιτυχία της εσωκομματικής διαδικασίας και τη μεγάλη προσέλευση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν έμπλεοι ενθουσιασμού όλοι οι υποψήφιοι , εκλαμβάνοντάς τη ως “σήμα” για την ολική επαναφορά του κόμματος σε τροχιά εξουσίας. 

Εύλογο για τα στελέχη μεν αλλά αμφίβολο για τη νοηματοδότηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλύεται σε ζωντανή σύνδεση και τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν η μια μετά την άλλη, το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προφανώς και η σημαντική συμμετοχή των 300.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες είναι ελπιδοφόρο μήνυμα για την επαύριο του κόμματος, “πολιτικό σεισμό” πάντως η κατά 11% αύξηση σε σχέση με το 2021, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση. 

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη επιβεβαίωσε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στη διαδρομή προς την εσωκομματική κάλπη του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, οι διαφορές των επόμενων τριών υποψηφίων που έδωσαν μάχη με αξιώσεις για τον β’ γύρο, ήταν εξαιρετικά μικρές:

Χάρης Δούκας 21,41%, Παύλος Γερουλάνος 21,12% , Άννα Διαμαντοπούλου 19,52%. 

Ο κ. Γερουλάνος, ξεκαθάρισε ήδη από χθες το βράδυ πως αποδέχεται το αποτέλεσμα και δεν προτίθεται να ζητήσει επανακαταμέτρηση ψήφων παρά την πολύ μικρή διαφορά από τον Χάρη Δούκα. Τις τελευταίες εβδομάδες, από το debate του ΠΑΣΟΚ και έπειτα, άρχισε να αναπτύσσει μεγάλη δυναμική που εντοπιζόταν και στις δημοσκοπικές έρευνες. 

Το ατού της “πρωθυπουργισιμότητας” και του διακριτού μεταρρυθμιστικού σχεδίου, δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει την Άννα Διαμαντοπούλου στον δεύτερο γύρο- πιθανότατα , κατά πολιτικούς παρατηρητές γιατί δεν κατέστη δυνατό να καλύψει την πολύχρονη απουσία της από τα κομματικά δρώμενα , κυρίως σε δύσκολες εποχές, για το ΠΑΣΟΚ. 

Ωστόσο, η ίδια στη δήλωσή της για την εκλογική διαδικασία και όταν είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται τα  δεδομένα για την πρωτιά Ανδρουλάκη και το ντέρμπι  Δούκα- Γερουλάνου, έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών της: 

“”Είμαι εδώ. Την επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι. Πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα εργαστούμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ”. 

Η ενότητα και η ικανοποίησή  για τις 300.000 που έφθασαν στην κάλπη, ήταν τα κύρια μηνύματα που εξέπεμψαν άπαντες οι υποψήφιοι ( Μ Κατρίνης 6.03% και Νάντια Γιαννακοπούλου 2,29%). Κοινός τόπος και των τεσσάρων που έμειναν εκτός β΄γύρου, η απροθυμία τους να “δώσουν γραμμή” στους ψηφοφόρους τους  για τον υποψήφιο της προτίμησής τους. 

Τι φανερώνουν οι τάσεις για την επόμενη ημέρα

Προεξοφλείται από το ρεπορτάζ ότι δεν θα το πράξουν ούτε στις επτά ημέρες που μεσολαβούν έως την τελική αναμέτρηση για τον νέο αρχηγό και θα “απελευθερώσουν” τους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν πρόεδρο κατά συνείδηση

Άπαντες όμως έχουν ειδικά πολιτικά χαρακτηριστικά, εμφανείς ή όχι και τόσο κόντρες και σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτικά σχέδια που λειτουργούν από μόνα τους ως κατευθυντήριες γραμμές για το κριτήριο επιλογής αρχηγού μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα. 

Εν αρχή, πέραν της ευρείας διαφοράς μεταξύ τους ( 29.64%. ο Ανδρουλάκης, 21,41), ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στο οπλοστάσιό του και τις δημοσκοπήσεις: Σε καμία μεγάλη σφυμομέτρηση που εξέτασε τις πιθανές επιδόσεις ανά δίδυμα υποψηφίων, δεν εμφανίστηκε να ηττάται από τον Δήμαρχο Αθηναίων. 

Επιπροσθέτως:

Οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου ( 21,12%και δεξαμενή 63.632 ψήφων) θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο από τα προτάγματα που έθεσε ο βουλευτής εν όψει των εσωκομματικών εκλογών είναι πιο σημαντικό: η ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας ή η επιμονή ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής γιατι οι σημαντικές μάχες δίνονται στο κοινοβούλιο; 

Οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου ( 19,52% με τη σημαντική δεξαμενή των 58.809 ψήφων) είναι  εξαιρετικά απίθανο να επιλέξουν για αρχηγό τον Χάρη Δούκα, με του οποίου το πολιτικό σχέδιο περί ενιαίας κεντροαριστεράς, διαφώνησε εξαρχής η πρώην Επίτροπος. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης, (6,03% και  δεξαμενή 18.163 ψήφων) βάσει των πολιτικών θέσεων που έχει αναπτύξει ( επιστροφή στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου) δεν βρίσκεται μακριά από τα προτάγματα του Δημάρχου Αθηναίων. Κατά τα φαινόμενα, ίσως είναι και ο πλέον εγγύς με το πολιτικό σχέδιο του κ. Δούκα. 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ( 2,29% και δεξαμενή 6.890 ψήφων) ναι μεν τονίζει διαρκώς ότι η ίδια είναι που οδήγησε το κόμμα, ανοίγοντας πρώτη τη συζήτηση  σε κάλπες για νέα ηγεσία και ασκεί σκληρή κριτική στον νυν πρόεδρο,  δεδομένου όμως ότι η ίδια δεν βρίσκεται στην “αριστερή πτέρυγα” του ΠΑΣΟΚ, είναι αμφίβολο ότι οι ψηφοφόροι της θα στέρξουν τον κ. Δούκα.

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ