Ενοίκια: «Φωτιά» με τιμές ακόμα και 20 ευρώ/τ.μ. – Φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες] –

Ενοίκια: «Φωτιά» με τιμές ακόμα και 20 ευρώ/τ.μ. - Φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες] - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Με εντατικούς ρυθμούς αυξάνονται οι τιμές στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας έντονη πίεση στα νοικοκυριά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των ενοικίων στη χώρα μας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και όχι με την ίδια ένταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI της Spitogatos οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκαν στο Νέο Φάληρο (31,4%), στον Αγιο Στέφανο (24,9%), στην περιοχή Πειραϊκή – Χατζηκυριάκειο (23,3%), στη Βάρη – Βάρκιζα (23,0%) και στον Μαραθώνα (22,2%).

Δεύτερες σκέψεις για τη φορολογία ενοικίων – Το «παράθυρο» για να μειωθούν οι συντελεστές

Όσον αφορά τις ακριβότερες περιοχές, αυτές είναι τα νότια προάστια της Αττικής, οι Κυκλάδες, τα βόρεια προάστια, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς.

Οι τιμές στα ενοίκια

Ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας βρίσκεται και η Χαλκιδική, όπου οι τιμές της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενοικίων.

Συνολικά, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις μεταξύ των ευρύτερων περιοχών της Αττικής παρατηρούνται και αυτό τρίμηνο στον Πειραιά (9,7%) και τα Ανατολικά Προάστια (9,6%), με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να είναι ελαφρώς ηπιότερος σε σύγκριση με τα διψήφια ποσοστά που καταγράφονταν μέχρι τώρα.

Αυξημένες κατά 8,6% είναι οι τιμές στις, έτσι κι αλλιώς, ακριβές περιοχές των Νοτίων Προαστίων, όπου η μέση τιμή έχει «σκαρφαλώσει» στα 12,8 ευρώ το τ.μ. ενώ μικρότερη ποσοστιαία αύξηση (4,9%) παρατηρείται στα Βόρεια Προάστια, με τα ενοίκια πάντως στα 11,3 ευρώ το τμ.

Η ανοδική πορεία των τιμών συνεχίστηκε και στο κέντρο της Αθήνας με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 10,71 ευρώ το τ.μ, αυξημένο κατά 7,1% σε σχέση με πέρσι.

Στη Βουλιαγμένη, που είναι η ακριβότερη περιοχή, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 20 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Κολωνάκι με 16,7 ευρώ/τ.μ., η Γλυφάδα με 16,5 ευρώ/τ.μ., το Παλαιό Ψυχικό με 16 ευρώ/τ.μ. και η Βούλα με 15,7 ευρώ/τ.μ.

Πιο προσιτή συνοικία της Αττικής για να νοικιάσει κανείς σπίτι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είναι  το Πέραμα. Η μέση ζητούμενη τιμή φτάνει τα 6,7 ευρώ ανά τ.μ. κάτι που σημαίνει ότι για ένα σπίτι 80 τμ. το κόστος μίσθωσης φτάνει τα 536 ευρώ τον μήνα.

Μετά το Πέραμα ακολουθούν οι Αχαρνές με 7,1 ευρώ/τ.μ., το Καματερό και οι Αγιοι Ανάργυροι με 7,1 ευρώ/τ.μ. και το Κρυονέρι με 7,3 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παρά τις υψηλές τιμές που καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στη χώρα μας, αυτά εξακολουθούν να απέχουν ακόμα αρκετά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2010.

Συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 με το 2010, μεταξύ των χωρών της ΕΕ  τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+203%), στη Λιθουανία (+178%), στην Ιρλανδία (+106%) και στην Ουγγαρία (+104%). Η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων σημειώθηκε στην Ελλάδα (-18%).

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ