Επικράτηση Ανδρουλάκη και δύο θρίλερ για γερά νεύρα

Επικράτηση Ανδρουλάκη και δύο θρίλερ για γερά νεύρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε στον πρώτο γύρο με καθαρή διαφορά, όμως η χθεσινή βραδιά του πρώτου γύρου στο ΠΑΣΟΚ επισφραγίζεται από δύο θρίλερ, ένα που τελείωσε και ένα που μόλις αρχίζει: το πρώτο το έζησαν, στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, με τεράστια αγωνία, βλέποντας τον πίνακα με το αποτέλεσμα να δείχνει ένα ντέρμπι ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη θέση, μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου. Κάθε φορά που η ροή των αποτελεσμάτων ανανεωνόταν, τόσο η διαφορά που φάνηκε στην αρχή άρχισε να μειώνεται. Ανά εκατοντάδες, κάθε δέκα λεπτά, ροκανιζόταν, όσο ενσωματωνόταν η Αττική. Στο τέλος, με τα πάνω και τα κάτω μερικών εκατοντάδων ψήφων, ο Χάρης Δούκας κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση και πλέον είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο, με διαφορά που φτάνει περίπου τις 9 μονάδες.

Δεν υπήρχε επιτελείο ανάμεσα στους τέσσερις επικρατέστερους που δεν καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι αργά το βράδυ. Ακόμα και στις τάξεις του πρώτου Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος άργησε να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένοντας να μάθει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Πρώτη έκανε δηλώσεις η Αννα Διαμαντοπούλου, όταν φάνηκε πως η δική της υποψηφιότητα «κλείνει» στην τέταρτη θέση – όμως απέφυγε να μιλήσει για το δεύτερο θρίλερ, να ανοίξει τα χαρτιά της δηλαδή για το τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο. Η διαφορά ευνοεί τον σημερινό πρόεδρο, όμως δεν είναι απαραίτητα μια εύκολη διαδικασία, καθώς όλα θα κριθούν και στις συμμαχίες που θα προκύψουν στον δεύτερο γύρο.

Η αγωνία χτύπησε κόκκινο

Η διαφορά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια και στην Αττική έγινε παραπάνω από εμφανής με το θρίλερ για τη δεύτερη θέση. Παρότι ο Χάρης Δούκας προηγούνταν καθαρά, ως φαβορί για τη δεύτερη θέση, σε μεγάλους νομούς ανά την Ελλάδα, η πολύ καλή επίδοση του Παύλου Γερουλάνου στην Αττική, όπου ήρθε πρώτος με διαφορά (με την Αννα Διαμαντοπούλου δεύτερη και τον Νίκο Ανδρουλάκη τρίτο), έφεραν ένα τρομερό θρίλερ και μάχη ψήφο – ψήφο μεταξύ του βουλευτή της Α’ Αθήνας και του δημάρχου της πόλης. Ο Δούκας δεν πήγε καλά ούτε στην Α’ Αθήνας, στην περιοχή στην οποία εξελέγη δήμαρχος, όπου και εκεί βρέθηκε τέταρτος – φάνηκε πως οι Αθηναίοι τού έστειλαν μήνυμα για τη σχέση του με τον δήμο.

Φαίνεται πως ειδικά την τελευταία εβδομάδα, η αντιανδρουλακική ψήφος μοιράστηκε στα δύο, καθώς τα ποσοστά του Δούκα και του Γερουλάνου ήταν σχεδόν παρόμοια – και οι δύο είχαν «σηκώσει» τη ρητορική τους απέναντι στη σημερινή ηγεσία, η οποία ωστόσο εμφανίστηκε συντεταγμένη και συσπειρωμένη ανά την Ελλάδα και «κράτησε» στην Αττική, παρά την τρίτη θέση που έλαβε ο σημερινός πρόεδρος. Η Αννα Διαμαντοπούλου, αν και πήγε καλά στην πρωτεύουσα, όπου η υποψηφιότητά της «έτρεξε» με προοπτική να μπει στον δεύτερο γύρο, αλλά και στην πατρίδα της στη Δυτική Μακεδονία, φαίνεται ότι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το στίγμα της απουσίας της – το οποίο συζητιόταν και στα εκλογικά κέντρα, την ώρα που όλοι προσέρχονταν για να ψηφίσουν. Αντεξε ωστόσο στην Αττική, στην οποία ήρθε δεύτερη.

Η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μεγάλη, αγγίζει τις 9 μονάδες, και δίνει στον Ανδρουλάκη σαφές προβάδισμα για την τελική επικράτηση την ερχόμενη Κυριακή. Πού μπορεί να στηρίζει τις ελπίδες του ο δεύτερος; Πως θα συσπειρώσει δυνάμεις που αυτή τη στιγμή φαίνεται να μη στηρίζουν τον Ανδρουλάκη – ένα εγχείρημα που ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο. Η ένταση ανάμεσα σε Γερουλάνο και Δούκα ανέβηκε πολύ στον πρώτο γύρο, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν πολλές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που δεν είναι βέβαιο ότι προλαβαίνουν να γίνουν. Θεωρείται πως το κοινό της Αννας Διαμαντοπούλου, ακόμα κι αν η ίδια δεν δηλώσει προτίμηση, θα στραφεί προς την πλευρά του Ανδρουλάκη ή θα επιλέξει την αποχή. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες διεργασιών και για την πλευρά Ανδρουλάκη και γι’ αυτήν του Δούκα – το σημείο – κλειδί είναι ο Γερουλάνος, του οποίου οι ψηφοφόροι θέλουν αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το προηγούμενο διάστημα σε οργανωμένο επίπεδο έχουν συσπειρωθεί απέναντι στον Δούκα, στη λογική ότι δεν είναι βουλευτής.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ