Μήνυμα (δεν) ελήφθη: Ποιες Ελληνίδες είναι στην αναμονή για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Μήνυμα (δεν) ελήφθη: Ποιες Ελληνίδες είναι στην αναμονή για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Εξελίσσεται το πρόγραμμα των δωρεάν μαστογραφιών, σε αναμονή είναι, όμως, οι γυναίκες άνω των 30 ετών για τις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Ποιες έχουν λάβει παραπεμπτικό

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Πριν λίγες ημέρες πολλές Ελληνίδες άνω των 45 ετών είδαν sms στο κινητό τους που τους υπενθύμιζε τη διενέργεια μαστογραφίας ως προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Η μαστογραφία, μάλιστα, παρέχεται δωρεάν από το κράτος, το ίδιο και οι εξετάσεις που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση ευρημάτων. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των γυναικών και το μήνυμα για την αξία της πρόληψης τον Οκτώβριο είναι επίκαιρο, μιας και είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκαν 416.649 δωρεάν μαστογραφίες και 26.569 γυναίκες εντοπίστηκαν με ευρήματα, αρκετές σε πρώιμο στάδιο που αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως. Εάν αυτές οι χιλιάδες γυναίκες δεν εκμεταλλεύονταν τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας θα είχαν ενδεχομένως εξεταστεί αργότερα και τα ευρήματα θα ήταν σε στάδιο πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση.

Σε αντίθεση με τις δωρεάν μαστογραφίες τις οποίες πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες, σε αναμονή παραμένουν για επιπλέον προληπτικές εξετάσεις, αυτές για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρόλο που το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει, ο μεγάλος όγκος μηνυμάτων για την ώρα αφορά στις γυναίκες 21-29 ετών – ξεδιπλώνεται σε δύο φάσεις το πρόγραμμα – που μένουν στην περιοχή της Αττικής. Αναμένεται η επέκτασή του στις γυναίκες από 30 έως 65 ετών όπως και σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα περισσότερα από 100.000 παραπεμπτικά για τεστ ΠΑΠ που έχουν σταλεί, έχουν εκτελεστεί μόλις μερικές εκατοντάδες (λίγα παραπάνω από 700), γεγονός που δείχνει ότι οι νεότερες κοπέλες δεν έχουν δώσει για την ώρα τουλάχιστον την απαραίτητη σημασία στην πρόληψη. Μένει να φανεί η ανταπόκριση όταν το πρόγραμμα γίνει ευρύτερα γνωστό μέσα από τα μηνύματα σε όλες τις γυναίκες.

Η πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεγάλης σημασίας σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς πρόκειται για έναν τύπου καρκίνου που είναι δυνατόν να εξαλειφθεί μέσω του εμβολιασμού και του έγκαιρου screening. Η Ελληνική HPV Εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωση των θέσεών της, ζητά από την Πολιτεία την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό HPV στη χώρα μας και την επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα μέλη της Ελληνικής HPV Εταιρείας θεωρούν ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη των καρκίνων του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ανοίγει μια προοπτική για την εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούν ότι υπάρχουν θέματα προς συζήτηση ενώ θεωρούν ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν από την Πολιτεία. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι χαμηλή και αρκετά μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), δηλαδή να έχει εμβολιαστεί μέχρι το 2030 το 90% των κοριτσιών <15 ετών. Επίσης, υποστηρίζουν την επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε ενήλικες έως 26 ετών, καθώς επίσης και την επέκταση της ένδειξης εμβολιασμού – χωρίς αποζημίωση – και σε ενήλικες έως 45 ετών.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, δράσεις ευαισθητοποίησης διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έστειλε εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες ώστε να καθοδηγούν τις γυναίκες στο πρόγραμμα των δωρεάν μαστογραφιών.

Διαβάστε επίσης:

Ιός HPV: Το εμβόλιο δεν είναι μόνο για εφήβους – Ποιους αφορά

Καρκίνος Μαστού: Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος «βάζει φρένο» στον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ