Μήπως ανεβαίνετε την “κυλιόμενη σκάλα” στις σχέσεις σας;

Μήπως ανεβαίνετε την "κυλιόμενη σκάλα" στις σχέσεις σας;

Πέντε σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να το ανακαλύψετε.

Η κυλιόμενη σκάλα στις σχέσεις ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη πορεία: Δύο άνθρωποι συναντιούνται, υπάρχει σωματική έλξη και μετά από μερικά ραντεβού κάνουν σεξ. Σταματούν να βγαίνουν με άλλους ανθρώπους και αρχίζουν να λένε “σ’ αγαπώ”. Το ζευγάρι περνά σχεδόν όλο τον μη εργασιακό χρόνο από κοινού. Τελικά οι δύο σύντροφοι αποφασίζουν να μετακομίσουν μαζί και αρχίζουν να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Ακολουθούν αρραβώνας και γάμος, μετά συγχώνευση οικονομικών, ίσως αγορά σπιτιού και απόκτηση παιδιών.

Αυτό είναι μια πολύ γνωστή τροχιά. Είναι κυλιόμενη σκάλα, όχι απλώς σκάλα, επειδή μοιάζει σαν να προχωρά με τη δική της ορμή, χωρίς καμία προσπάθεια και κυρίως επειδή βρίσκει τεράστια υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο. Οι παραδοσιακές σχέσεις μπορούν να είναι επιτυχημένες και να ταιριάζουν καλύτερα σε πολλούς ανθρώπους. Αλλά πολλές φορές η κυλιόμενη σκάλα μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους -τόσο μονογαμικούς όσο και μη- να κάνουν σημαντικές και ίσως απότομες αλλαγές στη ζωή τους.

Η Rebecca Rose Vassy, sex coach σημειώνει ότι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν τις κυλιόμενες σκάλες αντιμετωπίζουν στίγμα επειδή αποκλίνουν από το παραδοσιακό μοντέλο. 

Αν επομένως βρίσκεστε σε μια τέτοια σκάλα είναι καλό να συλλογιστείτε τα εξής προκειμένου αυτή η σκάλα να μην σας παίρνει μαζί της ανεξέλεγκτα. 

Αρχικά, σκεφτείτε τι σημαίνει δέσμευση για εσάς:

Ξεκινήστε γράφοντας τα πράγματα στη ζωή σας που αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση. Πράγματα όπως το να έχετε μαζί ένα κατοικίδιο, να κάνετε κοινές διακοπές, να δώσετε σε κάποιον κλειδί για το σπίτι σας, να αναφέρετε ο ένας τον άλλον ως επαφή έκτακτης ανάγκης. Η κοινή μετακίνηση, η απόκτηση παιδιών, η συγχώνευση των οικονομικών είναι δείγματα δέσμευσης με διαφορετική βαρύτητα. 

Συζητήστε τη σχέση που οραματίζεστε: Μπορείτε να καθίσετε με τον σύντροφό σας και να συζητήσετε τη σχέση που οραματίζεστε, τι είστε διαθέσιμοι να κάνετε και τι δεν πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει. Η πρακτική αυτή θα σας βοηθήσει να λάβετε υπόψη τις επιθυμίες και τις ανάγκες των εμπλεκόμενων συμμετεχόντων αντί να γίνεστε έρμαιοι μιας προκαθορισμένης σειρά βημάτων.

Σχεδιάστε την ιδανική σας σχέση: Το να κάνετε δύσκολες ερωτήσεις σας βοηθά να προσδιορίσετε σκόπιμα τις παραμέτρους μιας σχέσης, είτε είναι μονογαμική, πολυσυντροφική ή οτιδήποτε άλλο..

Η διάρκεια δεν καθορίζει την επιτυχία της σχέσης: Στην κυλιόμενη σκάλα σχέσης, οι επιτυχημένες σχέσεις διαρκούν μέχρι να πεθάνει κάποιος. Αλλά η μακροζωία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι σύντροφοι είναι συναισθηματικά ικανοποιημένοι. Η επιτυχία μιας σχέσης δεν είναι η διάρκειά της. Είναι το αν μπορείτε να σεβαστείτε ο ένας τον άλλον ή τα συναισθήματά σας και να μάθετε να μεγαλώνετε μαζί.

Ο γάμος δεν χρειάζεται να είναι ο στόχος: Το ζήτημα του γάμου μπορεί να είναι βασικό σημείο πίεσης για τα άτομα σε μονογαμικές σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γάμος πρέπει να βγει από το πλάνο απλά δεν χρειάζεται να είναι αυτοσκοπός. 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ