Ο Αχμέτ Σαρόκο είναι ο νικητής του 12ου Διεθνούς διαγωνισμού Σύνθεσης Μουσικής Κινηματογράφου στη Ζυρίχη

piano

O πιανίστας και συνθέτης Αχμέντ Σορόκο από το Μόντρεαλ ήταν ο νικητής του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Μουσικής Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Ζυρίχης.

Ο Αχμέντ Σορόκο ήταν ένας από τους 192 συνθέτες από 37 χώρες που υπέβαλαν σάουντρακ για τη μικρού μήκους ταινία “The Flying Sailor” στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Κινηματογράφου που αποτελεί μέρος του γκαλά “Cinema in Concert“.

Τρεις μουσικοί προσκλήθηκαν ως φιναλίστ για την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ζυρίχης (Tonhalle-Gesellschaft Zürich) και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης: ο Αχμέντ Σορόκο, ο Πολωνός συνθέτης Κρζίστοφ Ντομποσιέβιτζ και ο Ελβετός συνθέτης Τέο Σμιντ με έδρα το Λος Άντζελες.

Οι συνθέσεις τους εκτελέστηκαν ζωντανά από την Συμφωνική Ορχήστρα της Ζυρίχης υπό τη διεύθυνση του Φρανκ Στρόμπελ.

Ο Αχμέντ Σορόκο εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με τον λυρισμό, αλλά και με τις «ήρεμες στιγμές» της μουσικής του σύνθεσης.

Ο συνθέτης και πιανίστας παρέλαβε το βραβείο Golden Eye από τον Χάουαρντ Σορ, συμπατριώτη του Καναδό μουσικό, ένα από τα είδωλά του, πρόεδρο της κριτικής επιστροπής, ο οποίος βραβεύθηκε για το σύνολο της καριέρας.

Πριν από τον διαγωνισμό, η ορχήστρα παρουσίασε αποσπάσματα από παρτιτούρες ταινιών του Ελβετού συνθέτη Νίκολας Ραμπέους, ο οποίος ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής φέτος.

Παρουσιάστηκαν επίσης έργα του Χάουαρντ Σορ, συμπεριλαμβανομένων αποσπασμάτων από τη θρυλική μουσική του για την τριλογία ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που του χάρισε τρία Όσκαρ.

«Είτε αγαπάμε τη φαντασία, τον τρόμο, τον κινηματογράφο πρωτοπορίας, την κωμωδία ή το δράμα, όλοι έχουμε συναντήσει τον συνθέτη μουσικής ταινιών Χάουαρντ Σορ. Το πολύπλευρο ταλέντο του έχει τις ρίζες του, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία του με διαφορετικούς σκηνοθέτες. Γιατί “η ταινία είναι ομαδική δουλειά“» ανέφερε ο Κρίστιαν Γιούνγκεν, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης.

Ο Χάουαρντ Σορ, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο Golden Eye για το σύνολο της καριέρας του τόνισε ότι είναι πραγματικά μελετητής της μουσικής σε όλη του τη ζωή και πρόσθεσε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να μαθαίνει και να απολαμβάνει να βυθίζεται ξανά και ξανά σε νέους κόσμους.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ