Πώς θα θέσουμε κάθε είδους όρια στους άλλους: «Η οριοθέτηση δεν συνδέεται με την αγένεια»

Πώς θα θέσουμε κάθε είδους όρια στους άλλους: «Η οριοθέτηση δεν συνδέεται με την αγένεια»

Ακόμα και αν ανατραφήκαμε ως people pleasers, ως τα κορίτσια και αργότερα οι γυναίκες που επιδιώκαμε να μην αφήνουμε κανέναν δυσαρεστημένο, μεγαλώνοντας ίσως συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι όχι μόνο εξαντλητική για εμάς αλλά, επιπλέον, δίνει το περιθώριο σε κάποιους να μας εκμεταλλευτούν.

Ποτέ δεν είναι αργά ωστόσο να αρχίσουμε να θέτουμε κάθε είδους όρια απέναντι στους άλλους, γι’ αυτό και μια ψυχολόγος – εκπ. γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, η Αγγελική Τσαρδούλια, μοιράζεται μια σειρά από πρακτικές συμβουλές σε μια ανάρτησή της στο Instagram. Όπως ξεκαθαρίζει αρχικά: «Συχνά, η οριοθέτηση θεωρείται ακαμψία και είναι παρεξηγήσιμη. Η οριοθέτηση δεν συνδέεται με την αγένεια. Ίσως κάποτε διδάχθηκες πώς να μη θέτεις τα όριά σου, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τους άλλους. Αυτό, όμως, εξυπηρετεί πράγματι και εσένα; Τα όρια προσφέρουν εσωτερική γαλήνη και ισορροπίες, ενώ συχνά τοποθετούν τα πράγματα στη θέση τους».

Για παράδειγμα, ακολουθούν κάποιες φράσεις που προτείνει για να θέσουμε…

-σωματικά/φυσικά/σεξουαλικά όρια: «Μη με αγγίζεις», «Σε παρακαλώ, απομακρύνσου», «Δεν χρειάζεται να μου λες τι να κάνω».

-συναισθηματικά όρια: «Με φέρνεις σε δύσκολη θέση με αυτό που λες», «Θα ήθελα να σε στηρίξω σε αυτό, αλλά δεν είμαι στα καλύτερά μου», «Αν δεν σέβεσαι τη γνώμη μου και τα συναισθήματά μου, η κουβέντα σταματά εδώ».

-πνευματικά όρια: «Αυτή είναι η πίστη μου», «Θα σε παρακαλούσα να μην κρίνεις τον τρόπο που σκέφτομαι», «Καταλαβαίνω τι εννοείς, όμως οι αξίες μου δεν μου επιτρέπουν να το ακολουθήσω».

-οικονομικά όρια: «Έχω κάποιους στόχους αυτό το διάστημα», «Δεν επιθυμώ να επενδύσω χρήματα σε αυτό», «Αυτό το διάστημα είμαι δύσκολα οικονομικά».

-χρονικά όρια: «Εγώ διαχειρίζομαι το χρόνο μου διαφορετικά», «Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ να κάνω κάτι άλλο», «Δεν έχω χρόνο για αυτό».

-κοινωνικά όρια: «Δεν είμαι σε θέση να το συζητήσω αυτό μαζί σου», «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτεσαι. Μπορείς να μου πεις ακριβώς τι έχεις ανάγκη;», «Αυτός ο τρόπος που επικοινωνούμε νομίζω μάς έχει απομακρύνει».

Δείτε την ανάρτηση:

Πώς θα θέσουμε κάθε είδους όρια στους άλλους: «Η οριοθέτηση δεν συνδέεται με την αγένεια» appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.



Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ