Προσωπεία

Προσωπεία

ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

Η πιθανότητα της εξορίας

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα εξορίας στο Σουδάν για τον ηγέτη της Χαμάς  Γιαχία Σινουάρ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης που εξακολουθούν να παραμένουν στη Γάζα, με τη συγκατάθεσή τους, ως μέρος μιας κίνησης που θα επιτρέψει τον τερματισμό της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, έγραψε χθες η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Σύμφωνα με πηγές, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς που το Σουδάν πάγωσε πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι δεν θα επιμείνει στη δολοφονία του Σινουάρ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξορίας τους σε τρίτη χώρα ως μέρος συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ μπορεί να επιτρέψει στον Σινουάρ και χιλιάδες στελέχη της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κυριαρχία της οργάνωσης στην περιοχή.

ΒΙΚΤΟΡ ΓΚΡΙΝ

Το έβδομο θύμα της Γιάφα

Ο Βίκτορ Γκριν μετακόμισε στο Ισραήλ πριν από περίπου δύο χρόνια από την Ιταλία – στην αρχή ζούσε σε κέντρο υποδοχής νέων μεταναστών στην Μπιρ Σίβα και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα ιδρύματα, πριν καταλήξει, άστεγος, στον δρόμο. Χθες ο 34χρονος Γκριν αναγνωρίστηκε ως το έβδομο θύμα της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στη συνοικία Γιάφα του Τελ Αβίβ, όπου έχασε τη ζωή του και ο Ελληνας Ιωνάς Καρούσης. Η κηδεία του 26χρονου έγινε στο Ισραήλ, ενώ στην πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Μαζί τους σκοτώθηκαν και άλλοι νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 30χρονη χορεύτρια Σαχάρ Γκόλντμαν, η οποία κρατούσε αγκαλιά το μωρό της και έβαλε το σώμα της ασπίδα για να το προστατέψει – το μωρό σώθηκε από τα πυρά δύο ενόπλων εναντίον επιβατών του τραμ. Ενα άλλο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γιάφα ταυτοποιήθηκε ως Ρεβιτάλ Μπρόνστιν, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στην επιστήμη των υπολογιστών.

AMIΡ ΓΙΑΡΟΝ

Το χτύπημα στην οικονομία

Η οικονομία του Ισραήλ έχει βυθιστεί εδώ και έναν χρόνο στο χάος ενός πολέμου που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Το άμεσο κόστος της χρηματοδότησης του πολέμου στη Γάζα μέχρι τον Αύγουστο ήταν 100 δισεκατομμύρια σέκελ (26,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Ο επικεφαλής της Τράπεζας του Ισραήλ Αμίρ Γιαρόν υπολογίζει ότι το σύνολο θα μπορούσε να ανέλθει στα 250 δισεκατομμύρια σέκελ μέχρι το τέλος του 2025, αλλά αυτή η εκτίμηση είχε γίνει πριν από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ, κάτι που θα αυξήσει τον απολογισμό. Αυτό οδήγησε σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι οποίες ενισχύουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια, ενώ το κόστος της ασφάλισης του χρέους του Ισραήλ έναντι της χρεοκοπίας είναι κοντά σε υψηλό 12 ετών, την ώρα που το δημοσιονομικό του έλλειμμα εκτινάσσεται.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ