Δράμα: Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη

book

Το τελευταίο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής τραγωδίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα παρουσιάσουν στη Δράμα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Χρυσόστομος».

Η βιβλιοπαρουσίαση θα ξεκινήσει στις 6.30 στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει Θεοδόσης Κυριακίδης, δρας Ιστορίας, Επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Ο Βλάσης Αγτζίδης, στο νέο του βιβλίο, καταγράφει τα γεγονότα στηριζόμενος σε πρωτογενή έρευνα, γραπτά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το δράμα της Σμύρνης και των πορειών θανάτου του Πόντου.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες και το περιβάλλον τους ήταν τόσο έντονες αναμνήσεις, ώστε ο συγγραφέας, με πρώτες σπουδές στα μαθηματικά, σπούδασε τελικά Ιστορία, επί διδακτορικώ, και αφιέρωσε τη ζωή του στην πολύπλευρη έρευνα του Μικρασιατικού από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι τις μέρες μας. Το βιβλίο είναι το απόσταγμα μιας συστηματικής εργασίας δεκαετιών, σύνοψη περιεκτική παλαιότερων βιβλίων του.

Στο βιβλίο αναλύονται οι δύο συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης), το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφτηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο Εθνικός Διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το «Ζήτημα του Πόντου», η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, οι αιτίες της μικρασιατικής καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ