«Είναι ένας πόλεμος αφανισμού, μόνο για χάρη του πολέμου;»

Εκδήλωση στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ στο Θησείο

Το Ισραήλ επέτεινε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του στη Γάζα χθες, ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αιματηρή επίθεση της οργάνωσης στο Νότιο Ισραήλ και από την έναρξη ενός πολέμου στη Γάζα που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της και τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους με στόχο το Τελ Αβίβ, με τις σειρήνες να ηχούν στο Κεντρικό Ισραήλ. Παρά την παρατεταμένη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, η οργάνωση ήθελε να δείξει, γράφουν οι «Financial Times», ότι διαθέτει ακόμα την ικανότητα να επιτίθεται. Την ίδια ώρα το Ισραήλ έστειλε και άλλες στρατιωτικές μονάδες στα βόρεια για να πάρουν μέρος στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Χθες ισραηλινά τανκς προχώρησαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ καταυλισμούς προσφύγων της Λωρίδας της Γάζας, αφού την περικύκλωσαν, όπως ανέφεραν κάτοικοι. Καθώς το Ισραήλ σηματοδότησε τη θλιβερή επέτειο με αγρυπνίες και εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα, ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν τη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τραυματίζοντας πέντε άτομα, ως απάντηση στον βομβαρδισμό της χώρας στη Βηρυτό. Μια νέα ισραηλινή στρατιωτική μεραρχία έχει σταλεί στον Νότιο Λίβανο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εύρος της επιχείρησης του Ισραήλ στη γειτονική του χώρα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται σφοδροί βομβαρδισμοί κυρίως στη Νότια Βηρυτό, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας. To υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι στόχος μιας από τις επιδρομές ήταν ένα τοπικό πυροσβεστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 πυροσβέστες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των διασωστών που έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο σε 115. Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Ισραήλ ανέφερε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο πιθανός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει πεθάνει, όπως αναφέρεται.

Ενα προσφυγόπουλο ξεκουράζεται σε ένα σχολείο που παρέχει προσωρινό καταφύγιο στις οικογένειες, εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, στη Βηρυτό

Το ερώτημα που απασχολεί τον ισραηλινό Τύπο είναι: πόσοι όμηροι παραμένουν ζωντανοί στη Γάζα, έναν χρόνο μετά; Σχεδόν 100 όμηροι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Ενώ οι ελπίδες είχαν αναπτερωθεί από την απελευθέρωση 117 ομήρων στις αρχές του πολέμου, έκτοτε περισσότεροι όμηροι βρέθηκαν νεκροί παρά ζωντανοί. Ταυτόχρονα διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Οι περισσότερες υποδομές και τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, ο υποσιτισμός αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς και η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και η περιορισμένη πρόσβαση στο νερό. Οι ιατρικές προμήθειες είναι δύσκολο να βρεθούν, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι λειτουργούν χωρίς απαραίτητα, όπως χειρουργικές ρόμπες και γάζες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», ο ισραηλινός ιστορικός Ομέρ Μπαρτόφ αναφέρει ότι «το πείσμα του Νετανιάχου και των συμμάχων του στον πόλεμο που διεξάγουν στη Γάζα και στον Λίβανο έρχεται σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του». O καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπράουν, ειδικός στο θέμα της γενοκτονίας, τονίζει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να εξηγήσει τους πολιτικούς στόχους του πολέμου στη Γάζα «μέχρι την απόλυτη νίκη». «Αρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική;», αναρωτιέται. «Είναι πόλεμος για χάρη του πολέμου, ένας πόλεμος αφανισμού;». Και καταλήγει: «Εάν σταματήσει ο πόλεμος και πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μια εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου και να ξεκινήσει και πάλι η δίκη του για διαφθορά. Με συνέπεια η πολιτική του καριέρα να τελειώσει και ο ίδιος να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα».

Πώς η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα πάντα

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου αποτέλεσαν το έναυσμα για έναν χρόνο αδιανόητης βίας στο Ισραήλ, τη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εναν χρόνο μετά τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, η αιματοχυσία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος, αναφέρει το Axios. Το Ισραήλ μπορεί σύντομα να διεξάγει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην 76χρονη ιστορία του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία δολοφονήθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και απήχθησαν άλλοι 250, ήταν η χειρότερη αποτυχία ασφάλειας στην ιστορία της χώρας. Τα αντίποινα του Ισραήλ οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία της Γάζας – και το πιο θανατηφόρο έτος για τους Παλαιστίνιους, με περισσότερους από 41.000 νεκρούς, από τη Νάκμπα το 1948, τη μαζική εκτόπισή τους λόγω της δημιουργίας του Ισραήλ. Σήμερα, οι μάχες έχουν εξαπλωθεί από τη Γάζα στον Λίβανο και τουλάχιστον έξι διαφορετικά μέτωπα. Στις ΗΠΑ, που συνεχίζουν να είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, τόσο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις όσο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να τελειώσει η περιφερειακή σύγκρουση έως τις 20 Ιανουαρίου. Αλλά όποιος κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου είναι πιθανό να κληρονομήσει έναν πόλεμο που απειλεί όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο φιλοϊρανικός «άξονας» έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και απώλειες στις οργανώσεις που λειτουργούσαν ως πληρεξούσιοι του Ιράν, ενώ στο στόχαστρο τώρα βρίσκεται πιθανώς και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ομως και για το Ισραήλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν επτά διαφορετικά μέτωπα, ο πόλεμος φαίνεται να είναι δίχως τέλος. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν διαθέτει στρατηγική εξόδου από τη Γάζα, ενώ η οικονομία της χώρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί. Η διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ μεγαλώνει και η ισραηλινή κοινωνία έχει εξαντληθεί – πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 23% των Ισραηλινών σκέφτηκε να φύγει από τη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ