Εκδήλωση στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ στο Θησείο

Εκδήλωση στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ στο Θησείο

Εκδήλωση στη μνήμη των ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών που χάθηκαν από την επίθεση της Χαμάς, ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οργάνωσαν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ. Οι επιζήσαντες Μπένιαμιν Σέιν και Ζλιλ Χεν μίλησαν για το πώς έφθασαν με μια μεγάλη ομάδα με πολλούς φίλους στο φεστιβάλ Nova, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, και για τη φρίκη που ξεκίνησε στις 6.29 τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου. «Προσπαθήσαμε να διαφύγουμε με το αυτοκίνητο αλλά ήταν αδύνατον κι έτσι ξεκινήσαμε να περπατάμε» θυμούνται. Συνέχισαν τρέχοντας με τα πόδια για περίπου 4,5 ώρες, χωρίς νερό και φαγητό, μέχρι να φθάσουν σε έναν οικισμό χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Γάζα και να νιώσουν ασφαλείς συνειδητοποιώντας ότι εκεί η επίθεση είχε νωρίτερα ολοκληρωθεί. Τρεις φίλοι τους δολοφονήθηκαν. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε» τονίζουν. Σε δηλώσεις του ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο που δεν θέλαμε». Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του Ισραήλ να νικήσει γιατί όπως είπε οι αξίες «της ζωής απέναντι στον θάνατο» είναι αυτές που πρεσβεύει. Ανέφερε επίσης πως είναι ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις να αναμετρηθούν με τον εξτρεμισμό και να φέρουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα, εκεί που ξεκίνησε αυτό το κακό και τόνισε την ανάγκη να δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Καραγκούνης και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ