Γεραπετρίτης και Φιντάν «κλειδώνουν» το ραντεβού στη Αθήνα

Γεραπετρίτης και Φιντάν «κλειδώνουν» το ραντεβού στη Αθήνα

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για να «κλειδώσει» η ημερομηνία της επικείμενης συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, που το πιθανότερο είναι να προγραμματιστεί εντός του Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός το πρόγραμμα του Οκτωβρίου, που είναι πολύ πιεσμένο. Αλλά, κυρίως, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει επιτρέπει και στις δύο πλευρές να προετοιμαστούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή ατζέντα, που θα αποτελέσει στην πραγματικότητα μια κρίσιμη διαβούλευση – η οποία ενδέχεται να κρίνει αν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι να βρεθεί ημερομηνία για επίσκεψη στην Αθήνα πάντως ο Φιντάν φρόντισε να συναντήσει στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ενας φίλος από τα παλιά

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει σήμερα συνάντηση εργασίας με τον πρώην πρεσβευτή και νυν υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την ενεργειακή πολιτική Τζέφρι Πάιατ, ο όποιος πραγματοποιεί ταξίδι-εξπρές σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία και το Κυπριακό. Το ταξίδι του αμερικανού υφυπουργού στην Πόλη γίνεται για να συμμετάσχει στην Περιφερειακή Διάσκεψη Καθαρής και Ασφαλούς Ενέργειας του Atlantic Council. Αλλά δεν αποκλείεται να ακούσουμε, τόσο εδώ όσο και εκεί, δηλώσεις του με μηνύματα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ακροάσεις και κρίσεις στην Ευρωβουλή

Από 1ης Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι ακροάσεις για τα νέα μέλη της Κομισιόν από τις επιτροπές της Ευρωβουλής, αφού στο ενδιάμεσο θα έχουν τελειώσει και οι τυπικοί έλεγχοι των φακέλων τους από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ενώ και οι απερχόμενοι θα τακτοποιούν τις τελευταίες υποχρεώσεις τους. Αυτό δίνει χρόνο στους υποψήφιους επιτρόπους να μελετήσουν για να είναι έτοιμοι για την ακρόασή τους, που θα περιλαμβάνει τόσο πολιτικά θέματα όσο και εξειδικευμένα τεχνικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους. Το ερώτημα που πλανάται στους «γαλάζιους» κύκλους των Βρυξελλών είναι αν θα επηρεάσει την ακρόαση του Αποστόλου Τζιτζικώστα η κόντρα εντός του ΕΛΚ μεταξύ του Μάνφρεντ Βέμπερ και του συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Μπακόλα. Διότι είθισται να υπάρχουν υποψήφιοι επίτροποι που «θυσιάζονται» και να απορρίπτονται και από τις ευρωομάδες από τις οποίες προέρχονται. Και κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη θέση αυτή…

Η αναβολή θύμωσε τους συγγενείς

Πήρε πάλι αναβολή η κατάθεση στον εφέτη ανακριτή της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννας Τσιαπαρίκου, η οποία είχε ήδη λάβει τρίμηνη αναβολή της απολογίας της για τις βαριές κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί από τον Αύγουστο. Κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αλλά και για ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη. Η απολογία της προγραμματίστηκε για τις 15 Οκτωβρίου. Η νέα καθυστέρηση προκάλεσε την αντίδραση συγγενών των θυμάτων. Σχολίασε ενδεικτικά ο Νίκος Πλακιάς ότι «δεν της φτάσανε τρεις μήνες να προετοιμάσει την απολογία της; Εδώ σε τέσσερις ώρες ξεμπάζωσαν και μπάζωσαν τον χώρο που έγινε το έγκλημα του αιώνα».

Καθυστερήσεις

Στη δικαστική πορεία της υπόθεσης πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη οι καταθέσεις αλλά και οι πραγματογνωμοσύνες. Εκκρεμούν ήδη τρεις και θα μας προκύψουν κι άλλες, μετά και τα νέα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα χώματα που είχαν μεταφερθεί σε ιδιωτικό οικόπεδο. Νομική πηγή που ρωτούσα χθες εκτιμά ότι, παρά τις πολιτικές δηλώσεις προθέσεων για άμεση έναρξή της, δύσκολα θα ξεκινήσει νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Το σίριαλ ενός μεταμεσονύκτιου ΦΕΚ

Απέρριψε, τελικά, το ΣτΕ την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τις αλλαγές των συνθέσεων της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Πρόκειται για τις αλλαγές που έγινε με ΦΕΚ… μεταμεσονύκτιο, με συμμαχία «γαλάζιων» και Ελληνικής Λύσης στη Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 που ορίζει το Σύνταγμα. Η προσφυγή απορρίφθηκε με το επιχείρημα πως ο ΔΣΑ δεν είχε έννομο συμφέρον για να προσφύγει. Το επισημαίνω διότι νομική πηγή μού έλεγε ότι, αφού το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, το ζήτημα αν ήταν παράνομη ή όχι η συγκρότηση των δύο ανεξάρτητων Αρχών παραμένει ανοιχτό για να προσφύγει κάποιος έχων έννομο συμφέρον.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ