Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της κάλπης στο ΠΑΣΟΚ

250 εκατ. για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στο…μικροσκόπιο κυβερνητικών στελεχών βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών της Χαριλάου Τρικούπη για την ανάδειξη της επόμενης ηγεσίας της. Το…θρίλερ για το δεύτερο πρόσωπο που θα ακολουθήσει τον νυν πρόεδρο του Κινήματος, Νίκο Ανδρουλάκη, στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο της ερχόμενης Κυριακής κρίθηκε στο νήμα και είχε νικητή τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, έναντι του Παύλου Γερουλάνου, με το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να είναι έντονο στο εσωτερικό της…γαλάζιας παράταξης. Κι αυτό καθώς, το παγιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει συνεχείς απώλειες και εμφανίζει τάσεις πολιτικής διάλυσης και αποσύνθεσης είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο προάγγελος της δημιουργίας του επόμενου διπόλου στο πολιτικό σκηνικό μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027.

Καμία επίσημη τοποθέτηση

Όπως είναι αναμενόμενο (αυτό πράττει κάθε φορά που στην αντιπολίτευση και κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εξέλιξη εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες) η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επίσημα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της κάλπης στη Χαριλάου Τρικούπη. Αν και θεωρείται δεδομένο ότι στη διάρκεια της σημερινής μεσημεριανής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τα ερωτήματα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι πολλά, το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να εμπλακεί στα εσωτερικά άλλων κομμάτων και, πολύ περισσότερο, να εκφράσει οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ του κ. Ανδρουλάκη ή του κ. Δούκα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, δείχνουν άπασες οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού. Να μην αναφέρεται ποτέ στα εσωτερικά τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε…momentum κάλπης για την ανάδειξη ηγεσία, επισημαίνοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι η χώρα χρειάζεται μία αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, η οποία δε θα κινείται στις όχθες της πόλωσης και του λαϊκισμού, αλλά θα συνεισφέρει με προτάσεις στη στρατηγική για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε το…δικό του καρφί τόσο για την Κουμουνδούρου, όσο και για τη Χαριλάου Τρικούπη, στη διάρκεια της ομιλίας του στη…γενέθλια εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Όταν, για ακόμη μία φορά, στο δημόσιο διάλογο τοποθέτησε δίπλα στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας τις έννοιες-κλειδί της σταθερότητας, της συνέπειας και της προόδου, σε μία κίνηση ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών. “Αυτή η κρίση της αντιπολίτευσης δε νομίζω ότι είναι ανεξάρτητη από τη δική μας τολμηρή πολιτική. Διαφορετικά οι διαλυτικοί τριγμοί στα άλλα κόμματα θα είχαν εμφανιστεί νωρίτερα και με άλλες αφορμές. Εκδηλώνονται τώρα, γιατί; Γιατί τώρα αποδεικνύεται ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία στερήσαμε από άλλα κόμματα το πολιτικό τους…οξυγόνο, σπάζοντας από τη μια πλευρά ιστορικές αγκυλώσεις και δόγματα ώστε να φέρει στο φως την ιδεολογική γήρανση και την κυβερνητική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη είναι οι δικές μας επιλογές που έχουν αποδείξει πια, έχουν καταστήσει φανερό, ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστικό δεν είναι. Με άλλα λόγια, είναι το κόμμα μας το οποίο ακύρωσε τα θεμέλια πάνω στα οποία στέκονταν για πολλά χρόνια οι αντίπαλοί μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και αναμενόμενα, λοιπόν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δημόσια τοποθέτηση για τα μελλούμενα στη Χαριλάου Τρικούπη επτά ημέρες πριν τη δεύτερη κάλπη, κυβερνητικά στελέχη, σε συζητήσεις των τελευταίων ωρών, δεν παρέλειπαν να σταθούν στον…πήχη της συμμετοχής στη χθεσινή εσωτερική διαδικασία. Και να…καρφώσουν τις εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο της συμμετοχής. Όπως ανέφεραν τα…πράσινα τροχιοδεικτικά όσον αφορά στον αριθμό των πολιτών που θα έφταναν μέχρι την κάλπη έπεσαν έξω, καθώς περίπου 30.000 ήταν οι παραπάνω ψηφοφόροι, που δήλωσαν “παρών” στις εκλογές, σε σύγκριση με την προ τριετίας κούρσα. Όταν και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο περιβάλλον του 8,5%.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται από το…γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι…η μπάλα και οι πρωτοβουλίες παραμένουν στο…κυβερνητικό γήπεδο. Και τη στρατηγική την οριοθέτησε ήδη ο πρωθυπουργός. Είναι μία στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Είναι μία στρατηγική νέων ανοιγμάτων σε κοινά πέρα και επάνω από τα παραδοσιακά τείχη της οδού Πειραιώς, παρά τις…εσωτερικές φωνές για την ανάγκη επιστροφής στις…ρίζες. “Το 2016 πήρα μία εντολή από όλους σας: να ανανεώσω το κόμμα μας, να το κάνω πιο ευρύχωρο, καθώς στην πολιτική τα κενά καλύπτονται γρήγορα. Και βέβαια, να το θέσω στην καρδιά ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.

Με σημαίες τι; Το αυτονόητο, τη λογική, τον ρεαλισμό, την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό. Έτσι και έγινε. Και αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε τελικά σε όλες τις μάχες που δώσαμε, στις τελευταίες μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες. Μπορέσαμε και δείξαμε πώς η συλλογική ανάπτυξη, ναι, μπορεί να γίνει ατομική προκοπή, πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την παράδοση στην εξέλιξη αλλά και γνωρίζοντας πως όποιος γέρνει τελικά πέφτει. Το βλέμμα μας δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, κοιτάει μόνο μπροστά. Μόνο μπροστά”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του, μπροστά από το 18 της οδού Ρηγίλλης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ