Πώς η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα πάντα

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου αποτέλεσαν το έναυσμα για έναν χρόνο αδιανόητης βίας στο Ισραήλ, τη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εναν χρόνο μετά τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, η αιματοχυσία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος, αναφέρει το Axios. Το Ισραήλ μπορεί σύντομα να διεξάγει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην 76χρονη ιστορία του.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία δολοφονήθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και απήχθησαν άλλοι 250, ήταν η χειρότερη αποτυχία ασφάλειας στην ιστορία της χώρας. Τα αντίποινα του Ισραήλ οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία της Γάζας – και το πιο θανατηφόρο έτος για τους Παλαιστίνιους, με περισσότερους από 41.000 νεκρούς, από τη Νάκμπα το 1948, τη μαζική εκτόπισή τους λόγω της δημιουργίας του Ισραήλ. Σήμερα, οι μάχες έχουν εξαπλωθεί από τη Γάζα στον Λίβανο και τουλάχιστον έξι διαφορετικά μέτωπα. Στις ΗΠΑ, που συνεχίζουν να είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων, τόσο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις όσο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλουν να τελειώσει η περιφερειακή σύγκρουση έως τις 20 Ιανουαρίου. Αλλά όποιος κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου είναι πιθανό να κληρονομήσει έναν πόλεμο που απειλεί όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο φιλοϊρανικός «άξονας» έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και απώλειες στις οργανώσεις που λειτουργούσαν ως πληρεξούσιοι του Ιράν, ενώ στο στόχαστρο τώρα βρίσκεται πιθανώς και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ομως και για το Ισραήλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν επτά διαφορετικά μέτωπα, ο πόλεμος φαίνεται να είναι δίχως τέλος. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν διαθέτει στρατηγική εξόδου από τη Γάζα, ενώ η οικονομία της χώρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί. Η διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ μεγαλώνει και η ισραηλινή κοινωνία έχει εξαντληθεί – πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 23% των Ισραηλινών σκέφτηκε να φύγει από τη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Βλαντίμιρ Πούτιν Εκλεισε τα 72 του χρόνια Τα 72 του χρόνια έκλεισε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν,…