Προσωπεία

Προσωπεία

Βλαντίμιρ Πούτιν

Εκλεισε τα 72 του χρόνια

Τα 72 του χρόνια έκλεισε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που σημαίνει πως έχει ήδη ξεπεράσει κατά τρία έτη το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία. Λόγω του επιθετικού πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, βέβαια, τα ευχετήρια μηνύματα και τηλεφωνήματα που έλαβε από ξένους ηγέτες ήταν λιγοστά: προήλθαν πρωτίστως από συμμάχους του στον πόλεμο, όπως ο λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο, και περιφερειακούς ηγέτες που κάνουν ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν «τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» και επαναβεβαίωσαν τα σχέδιά τους για μία συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της συνόδου των BRICS που θα γίνει στο Καζάν της Ρωσίας στις 22-24 Οκτωβρίου. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν με τον ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν – θα συζητήσουν, τι άλλο, «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Βίκτορ Μπουτ

Η οργή του (πρώην;) εμπόρου όπλων

Εξαλλος έγινε ο Βίκτορ Μπουτ, ο ρώσος έμπορος όπλων που είχε καταδικαστεί το 2012 στις ΗΠΑ σε κάθειρξη 25 χρόνων και απελευθερώθηκε πριν από δύο χρόνια σε ανταλλαγή κρατουμένων, με προχθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που τον θέλει να έχει επιστρέψει στο διεθνές εμπόριο όπλων. Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η εφημερίδα έγραψε πως ο επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου» προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης. «Οταν απεσταλμένοι των Χούθι πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατ. δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο: τον μυστακοφόρο Μπουτ» ανέφερε. «Fake news!» εξανέστη χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα RBC, ο Βίκτορ Μπουτ, υποστηρίζοντας πως το κομμάτι δημοσιεύθηκε για να συμπέσει με τα χθεσινά γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε έναν διαγωνισμό (αν)αξιοπιστίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμφώνησε πως το επίμαχο δημοσίευμα «μοιάζει να είναι ψευδής είδηση».

Κέβιν Κίνερτ

Παραίτηση εν αιθρία από το SPD

Ο Κέβιν Κίνερτ, γενικός γραμματέας του SPD, υπέβαλε χθες την παραίτησή του επικαλούμενος προβλήματα υγείας. «Χρειάζομαι την ενέργεια που απαιτούν η θέση μου και η επικείμενη προεκλογική εκστρατεία για να γίνω ξανά υγιής» εξήγησε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Τα προβλήματα υγείας πάντως δεν είναι σωματικά. Ο 35χρονος Κίνερτ είναι από τα μεγαλύτερα νέα πολιτικά ταλέντα στη Γερμανία, με δεινή ρητορική ικανότητα και στρατηγική σκέψη. Ως πρόεδρος των «Γιούζος», Νεολαίας του SPD, το 2019 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του αριστερού διδύμου ηγεσίας του SPD Σάσκια Εσκεν και Βάλτερ-Μπόριανς, κόντρα στον Ολαφ Σολτς. Το 2021 εξελέγη βουλευτής και γενικός γραμματέας του SPD, έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Ολαφ Σολτς. Στις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025 μπορεί να τεθεί εκ νέου στο SPD το δίλημμα συγκυβέρνησης με τη δεξιά CDU/CSU. Αλλά ο Κίνερτ, όπως ανακοίνωσε, δεν θα είναι ούτε βουλευτής.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ