Στη Βουλή το σ/ν για ρύθμιση οφειλών προς Δήμους με έως 60…

Ανασχηματισμός: Η σύνθεση της κυβέρνησης

Αύριο Τρίτη τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. 

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

– Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης παγίως θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.

– Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και οι πεζοί να διέρχονται ανεμπόδιστα. Στην συγκεκριμένη διάταξη εμπεριέχονται αυστηρότερες ρυθμίσεις σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως οι οδεύσεις τυφλών με μέτρα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αποκατάσταση καταστροφών ή στην εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν εντός του 2024 στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε και την πρόσφατη έκθεση της Scope Ratings στην οποία διαπιστώνεται μείωση των κόκκινων δανείων στις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 3,4% στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πολύ μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της κρίσης.

Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες κόκκινων δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, η χώρα μας παραμένει, ακόμα στις χώρες με υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο είναι θετικό ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται μείωση του αριθμού αυτού, εξ’ αιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Θεσπίσαμε αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς των funds/servicers (κώδικας δεοντολογίας) που παράγει ήδη θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες με πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να οδηγηθούν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Βελτιώσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και καταστήσαμε υποχρεωτική την αποδοχή της πρότασής του από τους πιστωτές όταν μιλάμε για ευάλωτους κάτι που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό με 7,5 δις ευρώ ρυθμισμένα χρέη. 

Τα “κόκκινα” δάνεια όλων των τραπεζών (συστημικών και μη) με τη συμβολή του προγράμματος “Ηρακλής” μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ