Στην Αθήνα με ενεργειακή ατζέντα ο υφ. Υπεξ. των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

Στην Αθήνα με ενεργειακή ατζέντα ο υφ. Υπεξ. των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ

Στη χαρτογράφηση των προθέσεων παραγωγών και αγοραστών αερίου ενόψει της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας aggregate EU για τις κοινές αγορές αερίου της Ε.Ε. θέλει να προχωρήσει η Κομισιόν, στο πλαίσιο κλειστού workshop που διοργανώνει στην Αθήνα. Σε αυτό θα συμμετάσχουν παραγωγοί και πωλητές LNG, μεγάλοι καταναλωτές, εκπρόσωποι διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου, κυβερνητικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι καθώς και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα Τζέφρι Πάιατ.

Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και θα ακολουθήσει παρέμβαση του υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ καθώς και από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της EU Energy Platform κ. Μάθιου Μπάλντουιν.

Οι εργασίες του workshop ξεκινούν λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Αggregate EU η οποία είχε ιδρυθεί το 2023, ως μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου τα κράτη – μέλη και οι επιμέρους Ευρωπαίοι αγοραστές να πετύχουν ανταγωνιστικότερες προμήθειες αερίου αξιοποιώντας τη συλλογική διαπραγματευτική ισχύ αλλά και τις οικονομίες κλίμακας. Στόχος το κρίσιμο ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες διαφοροποίησης απέναντι στις ρωσικές εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες με την υποβολή προσφορών να ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου και να διαρκεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου με τα αιτήματα να αφορούν την παράδοση ποσοτήτων από τον Ιανουάριο του 2025 μέχρι το Μάρτιο του 2030.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ