Συρρικνώνονται τα μικρά αγροκτήματα και στη Θεσσαλία, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace

χωράφια
Η ΕΕ στρέφει τους αγρότες στην καταστροφική βιομηχανική γεωργία, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση

Τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας έχουν συρρικνωθεί κατά 37%  την περίοδο 2007-21, με εμφανείς επιπτώσεις και στην Ελλάδα με εμφανείς επιπτώσεις και στη Θεσσαλία, όπως καταδεικνύει πανευρωπαϊκή έρευνα της Greenpeace που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σχετικά με την Ελλάδα, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η χώρα έχασε το 31% από το σύνολο των αγροκτημάτων της, με την μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, τα μέσα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, με τη μείωση των κερδών στα μικρά αγροκτήματα να είναι ακόμα πιο απότομη, αφού τα κέρδη τους είναι κατά μέσο όρο 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.

Ως αγροκτήματα μικρής κλίμακας ορίζονται όσα η μέση παραγωγή είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ, ενώ αγροκτήματα βιομηχανκής κλίμακας θεωρούνται όσα η μέση παραγωγή είναι 250.000 ευρώ και άνω.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, η υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Έλενα Δανάλη, υπογράμμισε ότι “η  μελέτη της Greenpeace καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η ΕΕ εξωθεί τους μικρούς αγρότες στην εξαφάνιση και στηρίζει την παραγωγή της τροφής μας σε λίγους, υπερβολικά ισχυρούς και καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία μας παίκτες, που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Οι αγροτικές πολιτικές της ΕΕ στηρίζουν μία βιομηχανική γεωργία που επιδεινώνει την κλιματική κρίση, καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη την παραγωγή της τροφής μας στις επιπτώσεις της και καταστρέφει το έδαφος και το νερό. Οι αγρότες βασίζονται σ’ ένα υγιές φυσικό περιβάλλον την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην κλιματική κρίση, όμως το τρέχον αγροδιατροφικό μοντέλο τους εγκλωβίζει σε έναν μονόδρομο βιομηχανοποίησης χωρίς δυνατότητα να στραφούν σε πραγματικές εναλλακτικές λύσεις”.

Όπως τόνισε “ειδικά για τη χώρα μας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε σφοδρά στην περιοχή της Θεσσαλίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται. Το μεγάλο διακύβευμα για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα τολμήσει μία ριζική στροφή στις αγροτικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς, υγιεινής τροφής με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να μετατρέπουν τα αγροκτήματα τους σε ρυπογόνα εργοστάσια που δηλητηριάζουν τη φύση και τη ζωή μας”.

“Ειδικά για τη χώρα μας, που μόλις πριν ένα χρόνο χτυπήθηκε σφοδρά στην περιοχή της Θεσσαλίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της μελέτης είναι ανησυχητικά καθώς μεγάλο μέρος των μικρών αγροκτημάτων, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας μας, εξαφανίζεται. Το μεγάλο διακύβευμα για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα τολμήσει μία ριζική στροφή στις αγροτικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες και θα εγγυώνται την παραγωγή επαρκούς, υγιεινής τροφής με τρόπους που προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να μετατρέπουν τα αγροκτήματα τους σε ρυπογόνα εργοστάσια που δηλητηριάζουν τη φύση και τη ζωή μας”, συμπλήρωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ