Τα δυνατά χαρτιά Ανδρουλάκη- Δούκα για το πόκερ του β’…

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μάχη Ανδρουλάκη-Δούκα στο β΄ γύρο

Της Νίκης Ζορμπά

Στα μισά του δρόμου για τον β΄γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας του , στο ΠΑΣΟΚ η εικόνα έχει ως εξής: 

1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε στην κούρσα του δεύτερου γύρου με έναν αέρα άνω των 20.000 ψήφων από τον δεύτερο, Χάρη Δούκα και κοινό πρόβλημα: Κανείς εκ των δυο δεν είχε καλή απόδοση στην Αττική, όπου αντίθετα, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, είχαν καλές επιδόσεις. 

Κυριώτατα ο πρώτος που έχασε και στο νήμα το εισιτήριο για τον β΄γύρο από τον Δήμαρχο Αθηναίων. 

2. Στοίχημα για αμφότερους θα είναι η συμμετοχή την προσεχή Κυριακή. Μπορεί παραδοσιακά ο β΄γύρος των εσωκομματικών εκλογών να εμφανίζει αποχή σε σχέση με τον α΄, ωστόσο το μέγεθός της , είναι ένα μέτρο ανησυχίας για το κόμμα και την εικόνα ολικής επαναφοράς που επιχειρεί να προσδώσει στο προφίλ του. 

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το περίπου 10% αύξησης στη συμμετοχή της εσωκομματικής διαδικασίας σε σχέση με το 2021, ήσσονος σημασίας δεν είναι επουδενί αλλά δεν αποκάλυψε και τέτοια μαζικότητα που να αιτιολογεί πανηγυρισμούς στο ΠΑΣΟΚ και διθυράμβους περί επίδειξης ισχύος του, στο πολιτικό σύστημα, παρά την δημοσκοπική του εδραίωση ( προς ώρας) στη δεύτερη θέση , της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το στοίχημα αναμφίβολα είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου: Θα προσέλθουν στον β΄γύρο με στόχο να μην εκλεγεί ο υποψήφιος που εγκρίνουν λιγότερο ή θα αποσυρθούν στις κουίντες, στέλνοντας δια της αποχής, μήνυμα απογοήτευσης για τα τεκταινόμενα; 

Ο Παύλος Γερουλάνος θα έχει συναντήσεις σήμερα στη Βουλή με τους μονομάχους, συναντήσεις που ανακοίνωσε ώστε να μη δοθεί η εικόνα “παζαριού” για στήριξή του στην μία ή την άλλη πλευρά. 

3. Αποφασίζεται το απόγευμα η διεξαγωγή debate που ζήτησε από χθες το πρωί ο Χάρης Δούκας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμφώνησε σε πραγματοποίησή του αρκεί να γίνει με θεσμικό τρόπο και πολιτικό πολιτισμό, ως είπε χθες. 

Από την απογευματινή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο πλευρών, θα βγει ( ή και όχι) “λευκός καπνός” για ένα δεύτερο debate στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. 

Στην προηγούμενη τηλεμαχία, αυτή των έξι πάντως, ο κ. Δούκας δεν φάνηκε να κερδίζει πόντους, μάλλον το αντίθετο. 

4. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα ( πέραν των αρκετών χιλιάδων ψήφων διαφορά από τον ανθυποψήφιό του) , μιας μεγάλης δεξαμενής ψηφοφόρων , κυριώτατα από τους  Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Ειδικά, οι ψηφοφόροι τη πρώην Επιτρόπου, βρίσκονται πολύ μακριά πολιτικά από τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Αριστερή του τοποθέτηση και προσανατολισμό για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. 

Ο Χάρης Δούκας ωστόσο, παίζει δυνατά το χαρτί της αλλαγής σελίδας στο κόμμα, δεδομένου ότι ο νυν αρχηγός του δεν κατάφερε σε απανωτές εκλογικές δοκιμασίες που ο ΣΥΡΙΖΑ , ο βασικός του ανταγωνιστής στον χάρτη της Κεντροαριστεράς , βαθμηδόν κατακρημνιζόταν σε ποσοστά, να  θέσει το ΠΑΣΟΚ σε διακριτή τροχιά επαναφοράς. 

Αυτός ήταν άλλωστε και εξαρχής ο λόγος για την αμφισβήτηση που δέχθηκε ο κ. Ανδρουλάκης το βράδυ των ευρωεκλογών. “Το 70% έδειξε ότι θέλει αλλαγή ηγεσίας” είναι ο πυλώνας της στρατηγικής του Χάρη Δούκα, όπως την ξεδίπλωσε στην αφετηρία του β΄γύρου. 

5. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη πλευρά, παρά την αμφισβήτηση που οδήγησε σε νέα εσωκομματική διαδικασία με το ερώτημα ” νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ”, κερδίζοντας την περασμένη Κυριακή με μεγάλη άνεση τους ανθυποψηφίους του, αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτικός.

Χθες προχώρησε και σε ανοίγματα προς όλους γενικώς, Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου ειδικώς, δείχνοντας προς αξιοποίησή τους την επόμενη ημέρα, σε διακριτούς ρόλους. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί την διασφάλιση της ίδιας νικηφόρας πορείας και στον β΄γύρο και ο Δήμαρχος Αθηναίων, την ανατροπή. Η μάχη θα κριθεί στην προσέλευση των κοινών που εξυπηρετούν τις επιδιώξεις ενός εκάστου και στις εντυπώσεις στο φίνις τη προεκλογικής διαδρομής.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ