Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν με τον…

Scope Ratings: Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό έναντι των ομολόγων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο έκθεσής του σχετικά με το θέμα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

Πιο ειδικά, τα NPLs των ελληνικών τραπεζών κατέγραψαν μείωση 1,2% στο 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2024, ενώ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου κατέγραψαν επίσης μείωση 0,4%.

Συνολικά, η πορεία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών από τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίζεται ακόμη πιο εντυπωσιακή, λόγω βέβαια του πολύ υψηλού σημείου εκκίνησης.

Αναλυτικότερα, τον Δεκέμβριο του 2019 τα NPLs των ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν το 35,2% του συνόλου των χορηγήσεων, έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020 είχαν υποχωρήσει στο 25,5%, ενώ τον ίδιο μήνα του 2021 είχαν υποχωρήσει ήδη στο 7%.

Όσον αφορά συνολικά την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης των ενοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός σε χαμηλό επίπεδο, στο
1,86% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση των συνολικών ΜΕΔ στα 373,4 δισ. ευρώ, αντανακλώντας, τονίζει η Scope, μια υποκείμενη αύξηση όγκου.

Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει μέτρια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα, μιας μέτριας ανάκαμψης παγκοσμίως, μιας οικονομικής ανάπτυξης και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, που πιθανότατα θα συγκρατήσουν αυτή την επιδείνωση.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, αυξητικά κινήθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, γεγονός όμως που αντισταθμίστηκε από μειώσεις στις τράπεζες περιφερειακών χωρών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σημαντικές χαρακτηρίζει η Scope τις μειώσεις του ποσοστού των NPLs στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και συμπληρώνει ότι οι δείκτες ΜΕΔ στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ