Τα “βαριά” κονδύλια του προϋπολογισμού για εξοπλισμούς, ΠΔΕ, προσλήψεις

Οι βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού του 2025

Του Τάσου Δασόπουλου

Οι “πιστώσεις υπό κατανομή” για το 2025 αντιπροσωπεύουν περίπου το 1 στα 4 ευρώ των 80,5 δισ. ευρώ του νέου προϋπολογισμού λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, των αυξήσεων στο δημόσιο και των προσλήψεων.

Από τα συνολικά 18,15 δισ. ευρώ των μη κατανεμημένων πιστώσεων του προϋπολογισμού τα 14,3 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικότερα, προβλέπονται 9.200 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκ των οποίων 2.750 εκατ. ευρώ αφορούν στο εθνικό σκέλος και 6.450 εκατ. ευρώ αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δεσμευτεί κονδύλια ύψους 5,14 δισ. ευρώ, αφού η επόμενη χρονιά η υλοποίηση τ ου προγράμματος Ελλάδα 2.0. αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμα του με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει το 2021 και το 2022.

Στα 654 εκατ. το κονδύλι για προσλήψεις

Από την ίδια κατηγορία δαπανών προκύπτει ότι το κονδύλι για τις προσλήψεις στο δημόσιο το 2025 θα φτάνει τα 654 εκατ. ευρώ, ποσό 3,5 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κονδύλι του 2024 που δεν ξεπερνούσε τα 176 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στις δαπάνες υπό κατανομή περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους 792 εκατ. ευρώ για προσλήψεις και αυξήσεις αποδοχών στο δημόσιο. Συγκεκριμένα προβλέπονται 149 εκατ. ευρώ για αυξήσεις των μισθών του δημοσίου που θα γίνουν για να μην καλυφθεί η διαφορά που θα προκύψει από την νέα αύξηση του
κατώτερου μισθού, από την 1η Απριλίου του 2025 το κονδύλι για το μπόνους απόδοσης και άλλες αυξήσεις που δίνονται στο δημόσιο όπως π.χ. οι ωριμάνσεις.

Στις μη κατανεμημένες δαπάνες περιλαμβάνονται 640 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που αφορά κυρίως τυχόν έκτακτες ανάγκες για επιχορηγήσεις σε δημόσια νοσοκομεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Καταγράφεται επίσης κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, βάσει του άρθρου 77 του ν.4837/2021 (Α’ 178. Η δαπάνη αυτή αφορά στην ουσία την αφαίρεση από την αυτόματη επιστροφή δαπανών από τις φαρμακευτικές εταιρίες του ποσού για το οποίο οι εταιρίες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις ίσου προϋπολογισμού.

Επίσης, έχουν δεσμευτεί 50 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δαπανών υπέρ ευάλωτων οφειλετών του ν.4738/2020, (Α’ 207) 180 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και 1.25 δισ. ευρώ (850 και 400 εκατ. ευρώ) για τα αποθεματικά των δύο λογαριασμών που τηρούνται για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών δαπανών.

Αγορές αμυντικού εξοπλισμού

Από το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ξεχωρίζουν οι αμυντικές δαπάνες, ειδικά στο κομμάτι που αφορούν την αγορά νέου αμυντικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα για το 2025 οι αγορές πάγιων περιουσιακών στοιχείων (που αφορούν κυρίως την αγορά πολεμικού υλικού θα φτάσουν τα 1,73 δισ. ευρώ από 1, 04 δισ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας αύξηση από χρόνο σε χρόνο
ύψους 728 εκατ. ευρώ. Τούτο διότι εκτός από την παραλαβή της πρώτης φρεγάτας τύπου Belhara “τρέχουν” παράλληλα μια σειρά από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα όπως είναι η παραλαβή των αεροσκαφών Rafale και η αναβάθμιση 80 αεροσκαφών F-16 της πολεμικής αεροπορίας στην έκδοση Viper.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ