Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» και γιατί απειλεί ιδιαίτερα τα παιδιά;

Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» και γιατί απειλεί ιδιαίτερα τα παιδιά;

Στην εποχή που περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας μπροστά σε οθόνες και ψηφιακές συσκευές, μεγάλοι και μικροί, ένας ειδικός, ο κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt, προειδοποιεί για τη λεγόμενη «ψηφιακή άνοια», που απειλεί όλες τις ηλικίες. Μπορεί να μη συνιστά επίσημη διάγνωση, αλλά τα συμπτώματά της θυμίζουν την άνοια και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή, όπως προειδοποιεί.

Τα συμπτώματά της, σύμφωνα με τον Haidt; Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, κοινωνική απομόνωση, απουσία κινήτρων, διαταραχές μνήμης, θυμός χωρίς προφανή αιτία, άγχος, κατάθλιψη και αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Πώς θα προστατευτούμε; Περιορίζοντας τον χρόνο που περνάμε χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, ακόμα και οι ενήλικες, και διοχετεύοντάς τον σε περισσότερες δραστηριότητες που γυμνάζουν και το σώμα και το πνεύμα μας, όπως ανάγνωση βιβλίων, επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ.

Για τα παιδιά, ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «το παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας. [Μέσα από αυτό] τα μάτια και το μυαλό τους λειτουργούν στον τρισδιάστατο κόσμο, καλούνται να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος και άλλες κοινωνικές ενδείξεις και ο εγκέφαλός τους γεμίζει και με σωματικά, όχι μόνο οπτικά, ερεθίσματα».

Δείτε την ανάρτηση:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonathan Haidt (@jonathanhaidt)

Τι είναι η «ψηφιακή άνοια» και γιατί απειλεί ιδιαίτερα τα παιδιά; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.



Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2024concert linkedin cover

Κανένα Παιδί χωρίς Φροντίδα

 Ένα φιλανθρωπικό Κονσέρτο Αγάπης  με τη Monika για τα Παιδιά της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας της «Μέριμνας» Με…