Αλέξης Αλεξίου (Cenergy): «Η επένδυση μας στο Μεριλαντ αγκαλιάστηκε από τις ΗΠΑ» [γράφημα] –

Αλέξης Αλεξίου

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings να είναι σε εξέλιξη για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου της θυγατρικής «Ελληνικά Καλώδια» στο Μέριλαντ των ΗΠΑ ο CEO Αλέξης Αλεξίου και ο CFO Αλέξανδρος Μπένος έκαναν λόγο για «μία νέα σελίδα» στην 70χρονη πορεία του ελληνικού ομίλου μέλος της Viohalco.

Η Cenergy Holdings έχει ως θυγατρικές την «Ελληνικά Καλώδια» και τη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Ταυτόχρονα με έμμεσο πλην σαφή τρόπο το διοικητικό δίδυμο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξήρε τη στάση των ΗΠΑ αλλά και της πολιτείας της Βαλτιμόρης απέναντι σε μία επένδυση στέλνοντας μήνυμα για την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη βιομηχανία.

Cenergy Holdings: Με το εργοστάσιο στο Μέριλαντ και ελληνικά καλώδια στοχεύει στον εξηλεκτρισμό των ΗΠΑ

Η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πολιτεία της Βαλτιμόρης αγκάλιασαν την επένδυση μας στις ΗΠΑ, είπε ο CEO Αλέξης Αλεξίου

Ο Αλέξης Αλεξίου για τις ΗΠΑ

Ο CEO της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου ερωτηθείς σχετικά για την υποδοχή που έτυχε το επενδυτικό σχέδιο της ελληνικής βιομηχανίας απάντησε: «Ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ευχάριστη έκπληξη. Η υποδοχή του επενδυτικού σχεδίου ήταν θετική. Τόσο η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η πολιτεία και ο κυβερνήτης της Βαλτιμόρης αγκάλιασαν το σχέδιο μας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται αισθανθήκαμε σαν η τοπική κοινωνία και οι αρχές να μας ξέρουν χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι ασκούν σκληρή κριτική για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ε.Ε. χάνει το τρένο της ανάπτυξης…

Το εργοστάσιο στο Μέριλαντ

Όπως εξήγησε ο CFO Αλέξανδρος Μπένος, το εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια» θυγατρικής της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ θα αποτελεί έναν «κλώνο» της αντίστοιχης παραγωγικής μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας. Πρόκειται για τη δραστηριότητα της παραγωγής χερσαίων καλωδίων που μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις (πρώην Πετζετάκις).

Η μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της «Ελληνικά Καλώδια» γίνεται στο εργοστάσιο της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια) μία από τις αρτιότερες μονάδες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Το εργοστάσιο στο Μεριλαντ θα αναπτυχθεί με καθετοποιημένες δραστηριότητες δίπλα σε λιμάνι και η λειτουργία του το 2028 αναμένεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε χερσαία καλώδια στις ΗΠΑ.

Αλέξης Αλεξίου

Σχέδιο του εργοστασίου της «Ελληνικά Καλώδια» στο Μέριλαντ

Σύμφωνα με τον Αλέξη Αλεξίου και Αλέξανδρο Μπένο, στην Αμερική είναι σε πλήρη εξέλιξη μία μεγάλη επιχείρηση αντικατάστασης και κατασκευής νέων υποδομών σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από το 1930.

Το διοικητικό δίδυμο της Cenergy Holdings, η οποία εξάγει καλώδια και σωλήνες με ραφή σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο κι έχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 3,38 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε μόνο το υπόλοιπο των παραγγελιών σε καλώδια είναι στα 2,8 δισεκ. ευρώ. Αλέξης ΑλεξίουΑλέξης Αλεξίου

«Έχουμε κλεισμένες παραγγελίες μέχρι και το 2028 σε χερσαία και υποβρύχια καλώδια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μπένος.

Η αγορά των ΗΠΑ

Οι κ.κ. Αλεξίου και Μπένος παρουσίασαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και την αγορά των ΗΠΑ καθώς και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ελληνική βιομηχανία.

Όπως είπαν στην αγορά δύο είναι οι κυρίαρχοι παίκτες η Prysman και η South Wire με τζίρο 20 δισ. ευρώ. Σημείωσαν τα ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια κέρδους (15 και 20%) αλλά και τους μεγάλους χρόνους παράδοσης των καλωδίων που τους παραγγέλνουν πελάτες τους: Φτάνουν στις 60 και 70 εβδομάδες. Οι δύο εταιρείες που μονοπωλούν τις ΗΠΑ έχουν στα χερσαία καλώδια τζίρο της τάξης των 8 με 9 δισ. ευρώ.

Η Cenergy Holdings στοχεύει σε μερίδιο από την πίτα των χερσαίων καλωδίων με ένα ξεκίνημα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Εταιρείες στις ΗΠΑ είναι ήδη πελάτες της «Ελληνικά Καλώδια», ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και στα υποβρύχια καλώδια θα γίνει εφόσον διαπιστωθεί πώς υπάρχει αγορά και περιθώρια κέρδους, σύμφωνα με όσα είπε το διοικητικό δίδυμο.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η διασπορά

Οι κ.κ. Αλεξίου και Μπένος τόνισαν επίσης το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Διεθνείς οίκοι, υφιστάμενοι επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να μπουν στην ΑΜΚ αποκτώντας και μερίδιο στην εταιρεία», σημείωσαν και οι δύο.

Με την ΑΜΚ πέραν της χρηματοδότησης της επένδυσης θα επιτευχθεί και η αύξηση της διασποράς της μετοχής κατά 10%. Οι μέτοχοι μειοψηφίας από το 20% θα ανέβουν στο 30% με τη Viohalco να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος…

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ