Αναπτύσσεται το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Αναπτύσσεται το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξασφάλισαν τους απαραίτητους πόρους για να αναπτύξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Το OvarianVax, όπως είναι η ονομασία του, θα «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να τον αναγνωρίζει και να τον εξολοθρεύει σε πρώιμα στάδια.

«Η ιδέα είναι με τη χορήγηση του εμβολίου οι μικροσκοπικοί όγκοι να μειώνονται σημαντικά σε μέγεθος, έως και να εξαφανίζονται» σχολίασε ο επικεφαλής καθηγητής Ahmed Ahmed. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση και τη διάθεσή του στην αγορά αλλά δήλωσε «αισιόδοξος».

Μετά τη δοκιμή του σε εθελοντές, το επόμενο στάδιο θα είναι να χορηγηθεί αφενός σε γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και αφετέρου σε μια ομάδα γυναικών χωρίς παράγοντες κινδύνου, για να διαπιστώσουν αν όντως λειτουργεί προληπτικά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διαγνωστική μέθοδος και τα συμπτώματά του -όπως το πρήξιμο της κοιλιάς και η ανορεξία- συχνά περνούν απαρατήρητα.

Το μέτρο πρόληψης που συστήνεται σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι η αφαίρεση των ωοθηκών τους πριν από την ηλικία των 35 ετών, ωστόσο αν έχουμε μελλοντικά στα χέρια μας αυτό το εμβόλιο δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουμε σε τόσο επεμβατικές επιλογές.

 

Αναπτύσσεται το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ