Διχασμένη (για άλλη μια φορά) η Ευρώπη

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Πριν από έναν χρόνο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς. Τότε κάποιοι ευρωβουλευτές και διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ την είχαν επικρίνει επειδή δεν είχε σχολιάσει τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο από τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ. Εκτοτε, η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ ενιαία. Αντίθετα, οι διαφωνίες έγιναν πιο έντονες με τις χώρες-μέλη να μοιράζονται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, γράφει το Politico. Κράτη όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο στηρίζουν τους Παλαιστινίους.

Το Σαββατοκύριακο ο ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα του Ισραήλ για απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο. Η Ιρλανδία έχει 347 στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) της οποίας η ασφάλεια θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, αλλά η Ιρλανδία λέει ότι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια ειρηνευτική δέσμευση που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1978.

Το Παρίσι φαίνεται επίσης να σκληραίνει την κριτική του στο Ισραήλ, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητά εμπάργκο πώλησης όπλων. Η δήλωσή του προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος απευθύνθηκε στον γάλλο πρόεδρο λέγοντας: «Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο ο πρόεδρος Μακρόν και ορισμένοι άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους». Παρότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά λίγο αργότερα, ο Μακρόν δεν απέσυρε την πρότασή του για διακοπή παράδοσης όπλων στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στη Γάζα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό βρίσκεται σε τετραήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

Διάσταση απόψεων

Διαιρέσεις όμως για το θέμα της Γάζας και του Λιβάνου δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των χωρών-μελών αλλά και στο εσωτερικό της ηγεσίας της ΕΕ.  Σε δήλωσή της η Φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς» και εκφράζει τη λύπη της για την «τρομερή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα προειδοποιώντας για μια «σπείρα βίας» σε ολόκληρη την περιοχή. Την ίδια ώρα όμως ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ παραμένει σιωπηλός. Στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε καμία εκδήλωση χθες και οι ερωτήσεις δημοσιογράφων στο γραφείο του για τα σχέδιά του σχετικά με τη χθεσινή επέτειο έμειναν αναπάντητες.

Συμπέρασμα: Εναν χρόνο μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, η Ευρώπη βρίσκεται βαθιά διχασμένη όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να κατάφερε να βρει κοινή φωνή και δράση για την Ουκρανία, για το Ισραήλ όμως δείχνει πιο ανίκανη από ποτέ να βρει κοινό βηματισμό.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ