Επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας για την κατασκευή φράγματος στο ρέμα Παλιοσυκιώτη Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας

ρέμα

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ερωτάται από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάσο Τσιαπλέ, αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τη εν λόγω μελέτη, να την επικαιροποιήσει αν χρειάζεται και αν θα κατασκευάσει το συγκεκριμένο φράγμα.

Συγκεκριμένα:

“Για λογαριασμό της πρώην Κοινότητας Βερδικούσιας και του πρώην Δήμου Ποταμιάς, το 2009, συντάχθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τμήμα Γεωλογίας και Ορυκτολογίας, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γεωλογίας Γ. Μίγκιρο, μελέτη για την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στο ρέμα Παλιοσυκιώτη στο Βορειοδυτικό τμήμα της Βερδικούσιας, 3,5 km δυτικά του χωριού Συκέα.

Πρόκειται για μια υδρολογική λεκάνη συνολικής έκτασης 23,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αποστραγγίζεται απο το ρέμα Παλιοσυκιώτη, το οποίο συμβάλει με το ρέμα Βούλγαρη. Το κύριο ρέμα αποστράγγισης της λεκάνης ονομάζεται Ποτάμι. Η περιοχή της λεκάνης αυτής ανήκει στην Τ.Κ Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας.

Σύμφωνα με την μελέτη, προτείνεται η κατασκευή χωμάτινου Φράγματος 1 στη θέση «Καστρί», ύψους 25 μέτρων και με μήκος στέψης 200 μέτρων, χωριτικότητας 1.100.000 κ.μ. νερού, 7 km δυτικά του χωριού Συκέα και 4 km νοτιοδυτικά του οικισμού Καλύβια Αναλήψεως, σε απόλυτο υψόμετρο 300 μέτρων.  Ανάντη αυτής της θέσης, θεωρεί ότι μπορεί να κατασκευαστεί και ένα μικρότερο Φράγμα 2, σε απόσταση 600 μέτρων και σε απόλυτο υψόμετρο 345 μέτρων, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και προστατευτικά του Φράγματος 1.

Ο προυπολογισμός τότε (2009) για το Φράγμα 1 ήταν 4.000.000 ευρώ και για το Φράγμα 2 ήταν 2.500.000 ευρώ, κάτι που προφανώς έχει αλλάξει σήμερα.

Σύμφωνα με την μελέτη εκτιμάται ότι η κατασκευή αυτού του φράγματος, θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή (αξιοποίηση του νερού που θα συγκεντρώνεται για υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες, για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την αντιμετώπιση πλημμυρών, την βελτίωση των εδαφικών και βιοκλιματικών συνθηκών).

Ωστόσο αυτή μελέτη δεν αξιοποιήθηκε ούτε απο την Νομαρχία Λάρισας, ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε από καμία κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην έχει κατασκευαστεί το συγκεκριμένο φράγμα”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ