Επιμένει ο πονοκέφαλος των ελλείψεων φαρμάκων – Ο νέος κατάλογος του ΕΟΦ

Ελλείψεις φαρμάκων - Φαρμακαποθηκάριοι: 12 ερωτήματα προς τον ΕΟΦ που ζητούν απαντήσεις

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζει να παρουσιάζει η ελληνική αγορά και τον Σεπτέμβριο τα σκευάσματα που παρουσίαζαν «αρρυθμίες» ήταν περισσότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Ο νεότερος κατάλογος που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει ως φάρμακα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» 234 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 42 είναι νοσοκομειακά και ένα είναι εμβόλιο. Επιπλέον, σε έλλειψη καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο και 44 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), από τα οποία τα έξι είναι νοσοκομειακά. Η αμέσως προηγούμενη λίστα του ΕΟΦ για τα φάρμακα  που είναι δυσεύρετα περιελάμβανε 226 σκευάσματα και επιπλέον 40 από τον ΙΦΕΤ.

Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων «κρατάει», παρά τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας. Εκτός από την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα παρακολούθησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων (ΗΣΠΑΔΙΦ), με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε application που θα βοηθά τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νεότερα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσιεύονται λίγο μετά τον «πόλεμο» μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων για τις καταγγελίες των πρώτων σύμφωνα με τις οποίες οι φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να εξάγουν φάρμακα που καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Αφιέρωμα: Η εύθραυστη ψυχική υγεία μέσα από τον φακό του ygeiamou

Νοσοκομειακά φάρμακα: Γιατί ξέφυγε η δαπάνη το 2023 – Κόκκινος συναγερμός στις εταιρείες για το clawback

Βία και επιθετικότητα νέων: Ένας ψυχίατρος εξηγεί τι έχει αλλάξει στο προφίλ των ανήλικων παραβατών

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ