Έρευνα αποδεικνύει ότι οι νεαρές γυναίκες βιώνουν τις μεγαλύτερες επαγγελματικές διακρίσεις λόγω ηλικίας

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι νεαρές γυναίκες βιώνουν τις μεγαλύτερες επαγγελματικές διακρίσεις λόγω ηλικίας

Το “ageism” είναι μια πραγματικότητα στον επαγγελματικό τομέα και είναι καιρός να αντιμετωπιστεί. 

Η ηλικιακή διάκριση στον εργασιακό χώρο είναι ένα από τα είδη διακρίσεων που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα. Ισχύει όμως το φαινόμενο τόσο για τις νεαρές όσο και για τις ώριμες γυναίκες;

Σύμφωνα με τη 10η έκδοση της έκθεσης των McKinsey και LeanIn.Org Women in the Workplace, το 49% των γυναικών κάτω των 30 ετών έχουν βιώσει διακρίσεις για την ηλικία τους, σε σύγκριση με το 38% των γυναικών άνω των 60 ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα επίπεδα διακρίσεων είναι ίσα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στα εξήντα τους χρόνια, επομένως η διαφορά είναι πιο έντονη στους νεότερους εργαζόμενους. Η έκθεση δείχνει ότι για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε επίπεδο μάνατζερ, μόνο 81 γυναίκες επιτυγχάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι νεότερες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν micro-management που επικεντρώνεται στην ηλικία από τους νεαρούς άνδρες. Ένας συνδυασμός ηλικιακών διακρίσεων και σεξισμού από την άλλη μπορεί να είναι καταστροφικός. 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Τα πράγματα αλλάζουν μόνο όταν οι εταιρείες επενδύουν προσοχή και πόρους στην αξιοποίηση του ταλέντου και της ενέργειας. Πρέπει να δίνεται λοιπόν παρόμοιος χρόνος και προσοχή σε όλα τα φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Μια άλλη λύση είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος κατά μέτωπο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η σκληρή συζήτηση για το τι αντιμετωπίζεις μπορεί να είναι αρκετά ενδυναμωτική. Τότε αποφασίζεις να μην δέχεται τις αρνητικές εμπειρίες και μαθαίνεις να επαναπροσδιορίζεσαι. 

Πολιτικές όπως η προσφορά mentoring και εκπαίδευσης μετά την πρόσληψη μπορούν αν βοηθήσουν σημαντικά. Τα εργασιακά περιβάλλοντα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες εξέλιξης και να αποφεύγουν ελεγκτικές συμπεριφορές. 

Οι εργαζόμενοι καλό είναι να επιλέγουν περιβάλλοντα που προωθούν την κουλτούρα διαφορετικότητας και την επιχειρηματικής ανάπτυξη μέσα από την ποικιλομορφία. Η απασχόληση επαγγελματιών πολλών γενεών κάνει τη διαγενεακή μάθηση μέρος της κουλτούρας της εταιρείας σας. Οι έμπειροι υπάλληλοι μπορούν να μεταδίδουν την εμπειρία τους στα νεότερα μυαλά και εκείνοι με τη σειρά τους να λάβουν τη νέα γνώση της τεχνολογίας από αυτά.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ