Γαλλία: Ανοίγει πάλι η συζήτηση για την μαντίλα μετά από επεισόδιο με μαθήτρια και καθηγήτρια

Γαλλία: Ανοίγει πάλι η συζήτηση για την μαντίλα μετά από επεισόδιο με μαθήτρια και καθηγήτρια

Μια 18χρονη μαθήτρια επιτέθηκε σε μια καθηγήτρια αφού της ζητήθηκε να βγάλει τη μαντίλα της σε λύκειο του Τουρκουάν, στο τελευταίο περιστατικό που αφορά την απαγόρευση της μαντίλας στη Γαλλία. Μια 18χρονη μαθήτρια τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση το βράδυ της Δευτέρας, αφού φέρεται να επιτέθηκε στην καθηγήτριά της στο Lycée Sévigné στην πόλη Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας.

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη αφότου η καθηγήτρια ζήτησε από τη μαθήτρια να αφαιρέσει τη μαντίλα της, καθώς την ξαναφόρεσε ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το σχολείο. Η μαθήτρια αρνήθηκε και κινήθηκε να βγει έξω την ώρα που η καθηγήτρια την διέταξε να μην βγει για να δει ποια είναι και να τιμωρηθεί. Στη συνέχεια η μαθήτρια έσπρωξε, χαστούκισε και χτύπησε την καθηγήτρια πριν φύγει από τη σκηνή. Αργότερα βρέθηκε στο σπίτι της και τέθηκε υπό κράτηση.

Τι είναι η κεφίγια και πως έγινε σύμβολο για τους Παλαιστινίους;

Η καθηγήτρια, καθηγήτρια κοινωνικών και ιατρικών επιστημών, υπέβαλε επίσημη καταγγελία και τα μαθήματα στο σχολείο ακυρώθηκαν την Τρίτη, καθώς οι καθηγητές άσκησαν το δικαίωμά τους να απεργήσουν ως απάντηση στο περιστατικό. Η 18χρονη δεν αρνήθηκε ότι χτύπησε την καθηγήτρια, κατά τη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα.

Η«Laïcité» και η διαμάχη για τη μαντήλα στη Γαλλία

Το τελευταίο περιστατικό άναψε και πάλι την συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των θρησκευτικών συμβόλων στα γαλλικά σχολεία, καθώς και τη συζήτηση γύρω από τη «laïcité», τη γαλλική αρχή της κοσμικότητας, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η οποία όμως laïcité αφορά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και όχι τον νόμο απαγόρευσης της μαντίλας.

Σύμφωνα με τη laïcité, σε όλα τα δημόσια ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, υποχρεούνται να διατηρούν θρησκευτική ουδετερότητα και οι μαθητές απαγορεύεται να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα όπως μεγάλους σταυρούς, κιπά ή μαντίλα. Ο νόμος, γνωστός ως απαγόρευση της μαντίλας το 2004, αποτελεί σημείο διαμάχης εδώ και χρόνια και έχει κερδίσει τόσο υποστήριξη όσο και κριτική σε όλη τη Γαλλία και πέραν αυτής.

Η laïcité, παρότι αποσκοπεί στην προώθηση της θρησκευτικής ουδετερότητας στη δημόσια σφαίρα, υπήρξε αμφιλεγόμενο στην εφαρμογή του, ιδίως όσον αφορά τις μουσουλμάνες γυναίκες και τα κορίτσια που φορούν χιτζάμπ.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο νόμος πλήττει υπέρμετρα τη μουσουλμανική κοινότητα και περιορίζει την προσωπική ελευθερία, ενώ οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι υποστηρίζει τη δέσμευση της Γαλλίας στο κοσμικό κράτος και διασφαλίζει ότι οι δημόσιοι χώροι παραμένουν ελεύθεροι από θρησκευτική επιρροή. Αυτός ήταν και ο λόγος της laïcité, μαζί με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

«Λυπάμαι για τα χτυπήματα που κατάφερα σε αυτήν την καθηγήτρια και ελπίζω όλα να πάνε καλά», δήλωσε το κορίτσι. Διαψεύδει, εντούτοις, ότι διατύπωσε απειλές θανάτου, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία της έδωσε χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της. Η μαθήτρια αναμένεται να δικαστεί τον Δεκέμβριο για βιαιοπραγία και διατύπωση θανατικής απειλής σε βάρος δημοσίου λειτουργού.

Εν μέσω της αυξανόμενης ισλαμοφοβίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πολλά πρόσωπα όπως η εικονιζόμενη Μπέλα Χαντίντ, προσπαθούν να ανατρέψουν τον αρνητικό πρόσημο της μαντίλας.

Η καθηγήτρια ήθελε να τιμωρηθεί η μαθήτρια γιατί φόρεσε την μαντίλα εντός σχολείου, όπως έβγαινε

Ο δικηγόρος της Οσάμα Νταχμάν υπογράμμισε ότι η 18χρονη έχει καθαρό ποινικό μητρώο και κατήγγειλε «μια διαδικασία που καθοδηγείται από την κοινή γνώμη» καθώς στην Γαλλία οι περισσότεροι τίθενται εναντίον της μαθήτριας. «Ο εκπαιδευτικός κλάδος, όπως και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών όταν θέλουμε να γίνουν σεβαστοί ένας κανόνας, αρχές», δήλωσε, ο Ερίκ Κατλέν-Ντενού, ο δικηγόρος της καθηγήτριας.

Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, η καθήγητρια ζήτησε από τη μαθήτρια «να βγάλει τη θρησκευτική μαντίλα της, προτού εκείνη αρχίσει να τη βρίζει», σύμφωνα με την εισαγγελία. Τότε η εκπαιδευτικός «αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο εκείνη να φύγει από το σχολείο προτού καταγράψει το ονοματεπώνυμό της» και κατόπιν η μαθήτρια τη «χαστούκισε, εκείνη ανταπέδωσε» και «ακολούθησαν πολλά χτυπήματα, απειλές και σπρωξιές», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η υπουργός Παιδείας Αν Ζενετέ κατήγγειλε χθες την ενέργεια που τίθεται ενάντια στην «κοσμική εκπαίδευση» και τάχθηκε υπέρ της επιβολής «πολύ αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων» σε βάρος της μαθήτριας. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των καθηγητών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, όμως ταυτόχρονα κατήγγειλαν επίσης την «ανεξέλεγκτη και μεροληπτική φρενίτιδα» εναντίον της μαθήτριας.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο το μεσημέρι

Οι μαθητές του λυκείου Sévigné συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο σήμερα το μεσημέρι, όπου μία φίλη της 18χρονης, έκανε λόγο για «αδικία», επισημαίνοντας πως είναι «πολύ συνηθισμένο να φορά ένα κορίτσι τη μαντίλα του βγαίνοντας από το σχολείο». Στη Γαλλία, ο νόμος απαγορεύει από το 2004 το να φέρει κανείς θρησκευτικά σύμβολα στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένων της ισλαμικής μαντίλας, του κιπά ή μεγάλων σταυρών.

Ουσιαστικά αυτό είναι και το νόημα όλης της υπόθεσης, πως η καθηγήτρια είχε τυπικά δίκιο, όμως προσπάθησε να επιβάλλει το γράμμα του νόμου, χωρίς το πνεύμα του νόμου και να τιμωρήσει την μαθήτρια για τα λίγα δευτερόλεπτα που φόρεσε την μαντίλα όπως έβγαινε από το σχολείο.

Η μαθήτρια έχασε την ψυχραιμία της υπό την απειλή της τιμωρίας και μαζί και το δίκιο της. Τα μαθήματα ανεστάλησαν τόσο χθες, όσο και σήμερα στο σχολείο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ