Google: Ορατό το φάσμα της διάσπασης δραστηριοτήτων – Τι θέλει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης –

Google: Η δικαστική απόφαση και το κόστος για τις εμπλεκόμενες εταιρείες

Στην πιο τολμηρή απόπειρα που έχει κάνει ποτέ στη μάχη με τις μονοπωλιακές πρακτικές τεχνολογικών κολοσσών ετοιμάζεται να προβεί η αμερικανική κυβέρνηση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη διάσπαση δραστηριοτήτων της Google και να τερματίσει το μονοπώλιό της ως πλατφόρμας αναζήτησης

Την αποκάλυψη έκανε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν δύο μήνες μετά τη δικαστική ήττα της εταιρείας, όταν κρίθηκε ότι η Google είχε παραβιάσει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε και επίσημα «μονοπώλιο».

Ο κίνδυνος της διάλυσης πάνω από την Google – Ο αντίκτυπος της δικαστικής απόφασης

Τι αντιμετωπίζει η Google

Σε δικαστικό έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τις κυρώσεις που μπορεί να ζητήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Αμίτ Μέχτα, τον δικαστή που έχει αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης, αναφέρεται ότι εξετάζονται «συμπεριφορικά και δομικά διορθωτικά μέτρα» που θα εμπόδιζαν την Google από τη χρήση προϊόντων όπως το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το Play app store και το λειτουργικό σύστημα Android για να αποκτήσει ως μηχανή αναζήτησης πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών ή των νεοεισερχόμενων στον κλάδο.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τους Financial Times, δεν αποκλείεται επίσης να αναγκάσει την Google να μοιράζεται τα δεδομένα αναζήτησης των χρηστών με ανταγωνιστές και να περιορίσει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα αναζήτησης για την εκπαίδευση νέων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα τέτοιο πλέγμα μέτρων, θα αναδιοργανώσει μια αγορά αναζήτησης στην οποία η εταιρεία κατέχει μερίδιο άνω του 90% και θα μεταμορφώσει μια επιχείρηση που αποτελεί το όχημα που οδήγησε τη μητρική Alphabet στην κορυφή του κόσμου, μεταξύ των πιο πολύτιμων εταιρειών.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Google ελέγχει τα πιο δημοφιλή κανάλια διανομής, στερώντας από τους αντιπάλους της το κίνητρο να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν χρήστες», σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η πλήρης αποκατάσταση αυτών των στρεβλώσεων απαιτεί όχι μόνο τον τερματισμό του ελέγχου της διανομής από την Google σήμερα, αλλά και τη διασφάλιση ότι η Google δεν θα μπορεί να ελέγξει τη διανομή του αύριο».

H Google και η απόφαση του Αυγούστου

Η κατάθεση 32 σελίδων από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιέχει την αρχική του πρόταση αποκατάστασης και προωθεί το δεύτερο στάδιο της δίκης, στο οποίο ο Μέχτα θα καθορίσει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Google.

Τον Αύγουστο, ο συγκεκριμένος δικαστής αποφάσισε ότι η Google είχε διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμφωνίες για να διατηρήσει μια παράνομη κυριαρχία στην αναζήτηση.

Η Google από την πλευρά της έκανε λόγο για ακραία και σαρωτικά μέτρα και για απειλή για «τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα».

Η υπόθεση της Google θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή νίκη για την αμερικανική κυβέρνηση, 24 χρόνια μετά από ανάλογη απόφαση εναντίον της Microsoft, για υπόθεση παρεμπόδισης του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, εκείνη η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση έναν χρόνο αργότερα, καθιστώντας τη αγωγή της Google μια δεύτερη ευκαιρία για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να διαλύσει ριζικά την κυριαρχία μιας εταιρείας που ανήκει στο κλειστό κλαμπ των Big Tech.

Το roadmap της υπόθεσης της Google

Ως μέρος της δεύτερης φάσης της δίκης της Google, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Google πρόκειται να υποβάλουν τις προτεινόμενες τελικές αποφάσεις και τους καταλόγους μαρτύρων στις 20 Νοεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Ο δικαστής θα  εκδώσει μια απόφαση έως τον Αύγουστο του 2025. Η Google έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερα χρόνια.

Τα διορθωτικά μέτρα

Το δικαστήριο την Τρίτη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εντόπισε τέσσερις τομείς που έπρεπε να αντιμετωπίσει το πλαίσιο των διορθωτικών μέτρων για την Google: διανομή αναζήτησης και κατανομή εσόδων, δημιουργία και εμφάνιση αποτελεσμάτων αναζήτησης, διαφημιστική κλίμακα και δημιουργία εσόδων και συλλογή και χρήση δεδομένων.

Εκτός από πιθανές παρενέργειες, οι εισαγγελείς είπαν ότι τα διορθωτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβολαίων στο επίκεντρο της υπόθεσης – ιδίως τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που η Google καταβάλλει ετησίως στην Apple ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το πρόγραμμα περιήγησης Safari – καθώς και την επιβολή «μη διακρίσεων» σε προϊόντα της Google, όπως το λειτουργικό της σύστημα Android και το κατάστημα εφαρμογών Play.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απαιτήσει από την Google να μοιραστεί το τεράστιο πλήθος δεδομένων της που έχει συλλέξει για να βελτιώσει τα μοντέλα κατάταξης αναζήτησης, τους δείκτες και τους αλγόριθμους διαφήμισης, τα οποία οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συγκεντρώθηκαν παράνομα.

Για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα σχετικά με το απόρρητο δεδομένων που προκύπτουν, θα μπορούσε να «απαγορευτεί [στην Google] να χρησιμοποιεί ή να διατηρεί δεδομένα που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν αποτελεσματικά σε άλλους».

Το υπουργείο αναγνώρισε επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε η τεχνητή νοημοσύνη στην online αναζήτηση. Οι εισαγγελείς ανησυχούν ότι η εταιρεία θα «αξιοποιήσει τη μονοπωλιακή της δύναμη» για να τροφοδοτήσει τις δυνατότητές της στην AI και θέλει οι ιστότοποι να μπορούν να εξαιρεθούν από τη χρήση τους για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Google ή την ένταξη στις περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η κυριαρχία του κολοσσού του διαδικτύου στις διαφημίσεις με κείμενο αναζήτησης έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τη μείωση των φραγμών στους επίδοξους ανταγωνιστές ή την αδειοδότηση της ροής διαφημίσεών της σε άλλους, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αναζήτησης, σύμφωνα με την δικαστική κατάθεση.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ