Κρίσιμη Σύνοδος για την Ουκρανία, παρουσία Μητσοτάκη-Ζελένσκι

Νωρίς το μεσημέρι η παρέμβαση Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία κρίσιμη καμπή του σχεδόν τριετούς πολέμου στην Ουκρανία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να προειδοποιεί ότι το Κίεβο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με τον πιο δύσκολο χειμώνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι…προβολείς της Δύσης στρέφονται σήμερα στο παραθαλάσσιο κροατικό θέρετρο του Ντουμπρόβνικ. Στις τέσσερις το μεσημέρι ώρας Ελλάδας αναμένεται ότι θα σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι των προέδρων της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Βόρειας Μακεδονίας, των υπουργών Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας και της επιτρόπου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την Αθήνα στο Ντουμπρόβνικ

Η συνάντηση κορυφής του Ντουμπρόβνικ, που μετατρέπεται σε ακόμη μία ευκαιρία ανάδειξης του ενισχυμένου γεωπολιτικού ρόλου της Αθήνας στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί, ουσιαστικά, τη συνέχεια της πρώτης συνάντησης σε επίπεδο ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2023, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Ήταν τότε η αφορμή της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική πρωτεύουσα, με τους ηγέτες να υιοθετούν τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών. Εκείνη η αρχική συνάντηση της Αθήνας είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ είχε εκπέμψει ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνάει μέσω της Αθήνας. Σε τόνο ανάλογο, μάλιστα, θα κινηθούν και οι σημερινές εργασίες που λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο των “27” στις Βρυξέλλες, καθώς η στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου στο Ντουμπρόβνικ.

“Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι ο θεμελιώδης πυλώνας του Διεθνούς Δικαίου, ο ακρογωνιαίος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ…”, είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για μία βάναυση πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη. “Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Από τις πρώτες ώρες της ρωσικής επίθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη στους Ουκρανούς. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να το κάνουμε”, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εξελίξεις, πάντως, στο ουκρανικό μέτωπο κρατούν σε…συναγερμό το δυτικό κόσμο. “Η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα από τότε που άρχισε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να επιτίθεται στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας”, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε. “Το ΝΑΤΟ πρέπει και θα κάνει περισσότερα, για να βοηθήσει την Ουκρανία. Όσο περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη δώσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος”, επεσήμανε ο κ. Ρούτε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Στα…κομμάτια που συνδέουν το παζλ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, οι θέσεις της Αθήνας παραμένουν σταθερές. Ο κ. Μητσοτάκης, με τελευταίο σημείο αναφοράς τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει τονίσει ότι οι πολιτικές ηγεσίες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιλέξουν στην πράξη και όχι στα λόγια να αγκαλιάσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον, βελτιώνοντας τη δημοκρατική διακυβέρνηση, εδραιώνοντας το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης, επιδιώκοντας δύσκολες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την οδό του σεβασμού στις σχέσεις καλής γειτονίας. “Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μία περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλόπιστα, είτε μιλάμε για το Ντέιτον, είτε για τις Πρέσπες, είτε για τις συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινας”, έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ