Θ. Λιβάνιος: Βελτιώνουμε την εισπραξιμότητα των δήμων – Π….

Θ. Λιβάνιος: Βελτιώνουμε την εισπραξιμότητα των δήμων – Π....

Ως ρύθμιση που βελτιώνει την εισπραξιμότητα των οφειλών προς τους δήμους, διευκολύνει τους οφειλέτες και δεν κάνει τους συνεπείς να αισθάνονται “κορόιδα” περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και την ενίσχυση των ΟΤΑ, το οποίο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με ονομαστικές ψηφοφορίες επί άρθρων που ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δίνουμε τη δυνατότητα για καταβολή τελών σε 60 δόσεις αλλά και δυνατότητα απαλλαγής από προασυξήσεις για ευάλωτρους οφειλέτες είπε ο κ. Λιβάνιος σημειώνοντας πως ότι διευκόλυνση και να δώσουμε, δεν θα πρέπει να αισθάνονται “κορόιδα”, αυτοί οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που καταβάλλουν προς τους δήμους, πολλές φορές από το υστέρημά τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, πρόκειται για οφειλές 3,6 δισεκατομμυρίων προς τους δήμους και τις ΔΕΥΑ. Τι δυνατότητα δίνουμε τώρα; Ρύθμιση σε 60 δόσεις. Και οι ευάλωτοι οφειλέτες, σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια, που ισχύουν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπορούν να πετύχουν και ευνοϊκότερης ρύθμισης είπε ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας ότι αυτές οι οφειλές αφορούν από τα 20 ευρώ για κλήσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, έως πολύ μεγάλα πρόστιμα είτε πολεοδομικά, είτε τραπεζοκαθισμάτων από πολύ μεγάλα καταστήματα, κά.

Επισήμανε επίσης, ότι με αίτηση του οφειλέτη, εάν και εφόσον το θέλει ο ίδιος, μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς αυτό να είναι ούτε υποχρεωτικό αλλά ούτε τιμωρητικό.

Π. Σπανάκης:  Αυξημένη κατά 220 εκατ. η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης    

Στο άρθρο 38, που προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση στην Αυτοδιοίκηση, και η οποία “θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2024” αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πέτρος Σπανάκης. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να καταψηφιστούν τέτοιες διατάξεις από την αντιπολίτευση, όταν πέραν των 200 εκατ. ευρώ, μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις Λιβάνιου για την επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης προς εξόφληση υποχρεώσεων για δικαστικές αποφάσεις, η χρηματοδότηση αυτή ξεπερνά τα 220 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για την κάλυψη εποχιακών έκτακτων αναγκών και διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση εάν θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της και αυτό το άρθρο όταν την ίδια στιγμή ομιλούν για δήθεν υποστελέχωση των Ο.Τ.Α.. Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ο λογαριασμός αρωγής Δήμων για τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους, όπου χρηματοδοτούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προβλέπεται από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Στο σημείο αυτό επέκρινε και πάλι την αντιπολίτευση που λέει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, την στιγμή που η κυβέρνηση σπεύδει να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους.

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών που προβλέπει το άρθρο 25, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με τελευταία προσθήκη του υπουργού δεν θα είναι μόνον οι οφειλές για τους Δήμους αλλά και για τις Περιφέρειες. Περίπου 3,6 δισ.ευρώ χρωστούν οφειλέτες σε Δήμους και ΔΕΥΑ είπε ο κ. Σπανάκης και εκτός των φυσικών προσώπων μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση που προβλέπει 60 δόσεις αποπληρωμής. “Εάν δε ο οφειλέτης είναι ευάλωτος” είπε ο υφυπουργός “μπορεί να έχει διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%”!

Σημειώνεται ότι κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) ζήτησαν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και για άρθρα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και για τα τυπικά προσόντα του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη το πρωί.

Σχολιάζοντας τα σχετικά αιτήματα, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι στο άρθρο 32 (εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων για οφειλές προς τους δήμους) υπήρξε σχετικό ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ, ενώ για τα προσόντα του διοικητή της ΕΑΔ, είπε ότι η ρύθμιση διευρύνει τον κύκλο των υποψηφίων και ότι στην επιτροπή επιλογής υπάρχουν τρεις από το ΑΣΕΠ, ένας από το ΝΣΚ και μόνο ένας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ