Το Σπίτι της Τουρκίας έγινε… μνημείο διαφθοράς

Το Σπίτι της Τουρκίας έγινε… μνημείο διαφθοράς

Δεν λέει να κοπάσει το σκάνδαλο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς πριν από δέκα ημέρες, για απάτη, αποδοχή δωροδοκίας και παράνομη προσέλκυση εισφορών από τούρκους υπηκόους στην εκστρατεία του το 2021, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπήρχαν για την ολοκλήρωση του Σπιτιού της Τουρκίας, ενός ουρανοξύστη 35 ορόφων στο κέντρο της πόλης. Οι Τούρκοι βιάζονταν επειδή ήθελε να μιλήσει εκεί ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Πίστευαν ότι  μπορούσαν να λαδώσουν την Πυροσβεστική, κάτι που δεν πέτυχαν – και τότε εμφανίστηκε πρόθυμος ο Ανταμς που προσπάθησε να παρακάμψει τις διαδικασίες. Τώρα το μέγα ερώτημα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», είναι εάν και πότε θα παραιτηθεί ο 64χρονος δήμαρχος. Χθες η πρώτη αντιδήμαρχος της μεγαλούπολης Σίνα Ράιτ έγινε ο έβδομος αξιωματούχος από το επιτελείο του Ανταμς που παραιτήθηκε. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι 69% των Νεοϋορκέζων θέλουν την παραίτηση του Ανταμς.

Πίσω στο 2018, η τουρκική κυβέρνηση είχε μείνει ήδη πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του ουρανοξύστη στο Μανχάταν, όταν έμαθε ότι οι κανονισμοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης είχαν αλλάξει και ότι θα έπρεπε να ενημερώσει τα οικοδομικά σχέδια, κάτι που θα στοίχιζε πολύ περισσότερο χρόνο και χρήματα. «Πιθανότατα οι άνθρωποι του τουρκικού υπουργείου ήταν έκπληκτοι που δεν μπορούσαν απλώς να λαδώσουν κάποιους στην πυροσβεστική υπηρεσία και να εξαλείψουν αυτό το πρόβλημα», έγραφε σε e-mail που έστειλε σε συνάδελφο ο Φίλιπ Ινφελις, διευθυντής του έργου. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίστηκε σε αγωγή που κατέθεσε η Τουρκία το 2021 κατά του αρχιτέκτονα του ουρανοξύστη, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η «Wall Street Journal».

«Δεν κάνουμε

έτσι μπίζνες»

Ομως, οι κανόνες στην Αμερική δεν είναι ίδιοι με αυτούς στην Τουρκία, εξήγησε ο Ινφελις σε κατάθεση που έδωσε πέρυσι. «Και έπρεπε να τους ενημερώσουμε ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να κάνεις μπίζνες στη Νέα Υόρκη». Αυτό πίστευε τουλάχιστον. Οπως διαπίστωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, οι τούρκοι αξιωματούχοι βρήκαν τελικά κάποιον άλλον για να κάνουν μπίζνες και να λύσει τα προβλήματά τους με την Πυροσβεστική: τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεχόταν δώρα από τούρκο αξιωματούχο και επιχειρηματίες, όπως δωρεάν πτήσεις με την αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines σε διάφορα σημεία του πλανήτη και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία. Ως αντάλλαγμα, ο Ανταμς πίεσε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να υπογράψουν την πιστοποίηση ασφάλειας του κτιρίου, παρά τις ανησυχίες τους.

Τώρα το κτίριο που ονομάστηκε Σπίτι της Τουρκίας και στοίχισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια δεν αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας επιρροής της χώρας, όπως ήθελε ο πρόεδρος Ερντογάν, αλλά βασικό στοιχείο ενός νομικού δράματος που μπορεί να οδηγήσει τον δήμαρχο σε παραίτηση, καταστρέφοντας την πολιτική του καριέρα.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκούρ, ζήτησε από τον Ανταμς και έναν από τους υπαλλήλους του, σε τηλεφωνικές κλήσεις και ηλεκτρονικά μηνύματα, να ανοίξουν τον δρόμο για το Σπίτι της Τουρκίας εγκαίρως, ώστε η τελετή των εγκαινίων να συμπέσει με την ομιλία του Ερντογάν στα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ανταμς δεν ήταν ακόμη δήμαρχος τότε, αλλά είχε κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και ετοιμαζόταν να αναλάβει τα ηνία.

Η Πυροσβεστική

Ενας επιθεωρητής της Πυροσβεστικής είχε αρνηθεί να υπογράψει, καταγράφοντας περισσότερα από 60 προβλήματα στην πυροσβεστική ετοιμότητα του κτιρίου. Ο Οζγκούρ κάλεσε ένα από τα στελέχη του Ανταμς και είπε ότι ήταν «η σειρά του» να υποστηρίξει την Τουρκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Εκείνος πίεσε την Πυροσβεστική να κάνει μια εξαίρεση, λένε οι εισαγγελείς, και λίγες ημέρες αργότερα τούρκοι αξιωματούχοι πήραν αυτό που ήθελαν: ο ουρανοξύστης άνοιξε για την άφιξη του Ερντογάν. Στην τελετή κοπής της κορδέλας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι  αντικατοπτρίζει το «μεγαλείο, την κληρονομιά και την αυξανόμενη δύναμη του έθνους του». Μόνο που τώρα όλα αυτά συνδέονται με τη διαφθορά και την πολιτική καριέρα του δεύτερου μαύρου δημάρχου της Νέας Υόρκης, που δείχνει να πνέει τα λοίσθια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ