Υποχώρησε η Μελόνι στη δικαστική της διαμάχη με ελληνιστή ιστορικό

Υποχώρησε η Μελόνι στη δικαστική της διαμάχη με ελληνιστή ιστορικό

Μπορεί η πρωθυπουργός της Ιταλίας να μην έκανε πίσω στη δικαστική διαμάχη της με δημοσιογράφους που την είχαν αποκαλέσει «κοντή» και «κάθαρμα», απέσυρε ωστόσο τη μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος 82χρονου ελληνιστή ιστορικού, ο οποίος είχε πει στους φοιτητές του ότι η Τζόρζια Μελόνι είναι «νεοναζί στην καρδιά».

Με ένα απλό σημείωμα  χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η υπόθεση αποσύρθηκε, ο καθηγητής Λουτσιάνο Κάνφορα ειδοποιήθηκε να μην παραστεί και η δίκη δεν ξεκίνησε τη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό που είπα ήταν προσβλητικό. Εγώ αναφέρθηκα σε μια πολιτική κατηγορία. Μετά την απόσυρση, το τηλέφωνό μου δεν έχει σταματήσει να χτυπάει και κόσμος μου λέει πως “θριάμβευσε η λογική”».

Κατά την εκτίμησή του μπορεί η πρωθυπουργός να ήθελε να αποφύγει την έκθεση σε «ντροπιαστικά επιχειρήματα».

Ο συνταξιούχος καθηγητής προετοιμαζόταν για τη δίκη του και όπως λέει ήταν έτοιμος να υπενθυμίσει στον δικαστή ότι η Τζόρτζια Μελόνι ανήκε στο παρελθόν στο μετα-φασιστικό ιταλικό κόμμα που ονομαζόταν Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα.

«Η λέξη “κοινωνικό” στον τίτλο του αποτελούσε αναφορά στην Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία, το κράτος εν καιρώ πολέμου που ιδρύθηκε στην Ιταλία από το Τρίτο Ράιχ» εξήγησε. «Οταν λες νεοναζί, δεν σκέφτεσαι κάποιον που διαπράττει εγκλήματα ή δολοφονίες, σκέφτεσαι κάποιον που έχει ακόμα κάποιες ιδέες που παραπέμπουν στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Ζητούσε 22.000 ευρώ

Ο κλασικιστής ιστορικός είχε κάνει το σχόλιό του στο πλαίσιο συζήτησης στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας, τον Απρίλιο του 2022, έξι μήνες προτού η επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας αναλάβει καθήκοντα. Στην αγωγή της ζητούσε αποζημίωση 20.000 ευρώ.

Η υποχώρηση της Μελόνι πάντως έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον οποίο μήνυσε πέρυσι επειδή επέκρινε την υποστήριξή της στην αντιμετώπιση σκαφών διάσωσης μεταναστών τον Δεκέμβριο του 2020, με ένα ιταλικό δικαστήριο να του επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ με αναστολή.

Επίσης τον Ιούλιο κέρδισε 5.000 ευρώ ως αποζημίωση από τη δημοσιογράφο Τζούλια Κορτέζε, η οποία είχε αναφερθεί κοροϊδευτικά στο μικρό ανάστημα της πρωθυπουργού, στα social media.

Μήνυση και στους Placebo!

Εχει ακόμη καταθέσει μήνυση κατά μέλους του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Placebo, που την αποκάλεσε «ρατσίστρια» και «φασίστρια» κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2023. Αυτή η δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ο Ρομπέρτο ντ’Αγκοστίνο, ιδρυτής του χιουμοριστικού και κουτσομπολίστικου site «Dagospia» που μίλησε στους «Times», σχολιάζει ότι με τον τρόπο που ενεργεί η ιταλίδα πρωθυπουργός «εκφοβίζει τους επικριτές της, ειδικά εκείνους που δεν μπορούν να καλύψουν τα νομικά έξοδα.

Η Μελόνι δεν δέχεται κριτική ή διάλογο και το μήνυμά της είναι “εγώ κάνω κουμάντο κι εσείς είστε μαζί μας ή εναντίον μας”». Μάλιστα της προσάπτει ότι όταν πρόκειται για δημοσιογράφους τηρεί στάση «αυτοί και εμείς».

Πρόσφατη έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι η Ιταλία κωλυσιεργεί όσον αφορά την προστασία δημοσιογράφων έναντι δαπανηρών μηνύσεων συκοφαντικής δυσφήμησης, αν και σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία υπήρχαν 9.000 το 2019 σε μια χώρα που συχνά επισημαίνεται ότι οι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση αποτελούν εθνικό άθλημα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ